Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Încă 5 mii de doze…

Încă 5 mii de doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul pacienților cu Covid-19, urmează să ajungă în R. Moldova

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a semnat vineri, 9 octombrie, o autorizație pentru importul a încă 5 000 de flacoane de Remdesivir, acesta fiind primul medicament autorizat în SUA și UE pentru tratamentul COVID-19.

Potrivit reprezentanților Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acest lot de Remdesivir, cu denumirea comercială Desrem, produs de compania farmaceutică Mylan, Olanda, este importat de Tetis International CO SRL și este programat să ajungă la Chișinău în perioada imediat următoare.

În Republica Moldova, preparatul Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS COV-2.

La 8 septembrie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat importul în premieră a circa 2 000 flacoane de Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor.

La 7 octombrie, Comisia Europeană a anunţat că a convenit cu societatea farmaceutică americană Gilead achiziţia a peste 20.000 de doze suplimentare de Remdesivir, încercând astfel să acopere deficitul în aprovizionarea cu acest medicament antiviral cu care se confruntă statele Uniunii Europene.