Principală  —  IMPORTANTE   —   Încă 1 346 de tone.…

Încă 1 346 de tone. Detalii despre ultima tranșă de motorină donată de autoritățile române fermierilor din R. Moldova: „Lucrăm la capacitate maximă”

Sursa foto: Colaj ZdG

Ultima tranșă de motorină donată de autoritățile române fermierilor din R. Moldova a ajuns vineri dimineață, 12 aprilie, la Ungheni. Directorul Agenției Rezerve Materiale (ARM), Marin Lisî, a precizat pentru Ziarul de Gardă că este vorba despre o cantitate de 1 346 de tone și că sâmbătă dimineață se preconizează să ajungă la baza petrolieră din Căușeni.

Potrivit directorului ARM, până în prezent, fermierii din opt raioane ale R. Moldova au recepționat integral motorina donată de autoritățile române.

(…) Deja de o săptămână suntem în procesul de livrare a motorinei. Până acum, aproximativ 300 de beneficiari au recepționat motorina (…). Încă 1100 de beneficiari urmează să primească motorina. De șapte zile lucrăm la capacitate maximă: de la ora 06:00 până seara târziu. Lucrăm inclusiv în zilele de weekend. Mâine și poimâine (sâmbătă și duminică, 13-14 aprilie, n.red.), la fel, va fi livrată motorina către beneficiari.

La moment, avem aproximativ peste 800 de tone livrate și avem opt raioane care integral și-au recepționat cantitatea de motorină: Anenii Noi, Basarabeasca, Nisporeni, Edineț, Dubăsari, Dondușeni, Călărași și Criuleni. La Criuleni este o persoană care nu a recepționat-o, dar dumnealui este plecat peste hotare. Agricultorii din Căușeni, Cahul, Sângerei, Cantemir, Cimișlia și Rezina au recepționat parțial motorina (…). Dacă inițial am început cu 40 de tone în prima zi sub formă de testare, la moment, noi livrăm deja până la 200 de tone pe zi (…)”, a conchis Marin Lisî.

După ce motorina va ajunge la Căușeni, vor fi demarate măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator pentru determinarea indicilor calitativi ai acesteia. Urmare a acestor proceduri, conform reprezentanților ARM, combustibilul va fi depozitat.

Prima tranșă de motorină, oferită de România în calitate de ajutor umanitar pentru R. Moldova, a ajuns în țară pe 29 martie 2024. Potrivit ARM, prima garnitură de tren cu 26 vagoane-cisterne a constituit 1336 de tone de motorină. A doua tranșă a fost recepționată de la autoritățile române pe 4 aprilie.

Printr-o decizie din 30 august 2023, Guvernul de la București a aprobat acordarea unui ajutorul umanitar extern R. Moldova, sub formă de 4000 tone motorină.