Principală  —  Ştiri   —   A început repartizarea motorinei din…

A început repartizarea motorinei din România. Primii beneficiari sunt din Anenii Noi, Basarabeasca și Criuleni

Sursa: TV8

După lungi așteptări și proteste la care fermierii aduceau canistre, motorina din România a început să fie distribuită beneficiarilor joi, 4 aprilie. Primii sunt agricultorii din sudul țării din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca și Criuleni. Combustibilul este repartizat la un depozit din Căușeni, relatează TV8.

În prima zi de repartizare, la depozit sunt așteptați circa 15 agricultori. Fermierii au declarat sursei citate că motorina este „foarte importantă, mai ales în această perioadă”. Unii au împrumutat motorină pentru a ajunge la depozit.

Prezent la depozitul de la Căușeni, directorul Agenției Rezerve Materiale Marin Lisî a spus că astăzi împărțite 45 de tone beneficiarilor finali, agricultorilor.

Sperăm cantitatea să fie dublată sau chiar triplată. (…) Agenția a eleborat un grafic. Primii sunt fermierii din cele mai afectate raioane, adică din sudul R. Moldova. (…) Începând cu ziua de ieri (3 aprilie n. red.), Agenția a încercat să contacteze beneficiarii. Cu părere de rău avem probleme în acest sens pentru că mai mulți beneficiari fie nu au răspuns, n-au fost receptivi la apelurile noastre, fie au spus că sunt implicați în alte activități. (…)”, a punctat Marin Lisî.

Prima tranșă de motorină, oferită de România în calitate de ajutor umanitar pentru R. Moldova a ajuns în țară pe 29 martie. Potrivit Agenției Rezerve Materiale, prima garnitură de tren cu 26 vagoane-cisterne ce constituie 1336 tone.

Pe 1 aprilie au avut loc măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator privind determinarea indicilor calitativi. După aceasta, urmează inițierea procedurii de distribuire către beneficiarii finali.

Directorul agenției a menționat că a doua tranșă va fi recepționată din România astăzi, 4 aprilie.

Printr-o decizie din 30 august 2023, Guvernul de la București a aprobat acordarea unui ajutorul umanitar extern R. Moldova, sub formă de 4000 tone motorină.