În facturile de plată pentru gazele naturale consumate vor fi indicate sumele compensate de Guvern, anunță vicepremierul Andrei Spînu
În facturile de plată pentru gazele naturale consumate vor fi indicate sumele compensate de Guvern, anunță vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Toți consumatorii casnici, circa 746 mii familii, vor primi compensații la factura de gaze, iar reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru 300 de mii de familii vulnerabile, indemnizația pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei pe lună.
Pentru primii 50 m3 gaz consumați se va achita 6,8 lei, Guvernul va achita diferența de 4,3 lei. Pentru încă 100 m3 consumați, se va achita 7,9 lei, Guvernul va achita diferența de 3,2 lei. 222 mii consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor fi compensați la creșterea prețului la agentul termic.
Proiectul, elaborat în acest scop, care prevede compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului, a fost adoptat, joi, 25 noiembrie, de Legislativ, în lectură finală.
Prin actul adoptat, s-a propus compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea cu 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021. De asemenea, s-a propus compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată.
Tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie curent constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.