Principală  —  IMPORTANTE   —   În facturile de plată pentru…

În facturile de plată pentru gazele naturale consumate vor fi indicate sumele compensate de Guvern, anunță vicepremierul Andrei Spînu

sursa: Andrei Spînu/ Facebook

În facturile de plată pentru gazele naturale consumate vor fi indicate sumele compensate de Guvern, anunță vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Toți consumatorii casnici, circa 746 mii familii, vor primi compensații la factura de gaze, iar reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru 300 de mii de familii vulnerabile, indemnizația pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei pe lună.

sursa: Andrei Spînu/ Facebook

Pentru primii 50 m3 gaz consumați se va achita 6,8 lei, Guvernul va achita diferența de 4,3 lei. Pentru încă 100 m3 consumați, se va achita 7,9 lei, Guvernul va achita diferența de 3,2 lei. 222 mii consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor fi compensați la creșterea prețului la agentul termic.

Proiectul, elaborat în acest scop, care prevede compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului, a fost adoptat, joi, 25 noiembrie, de Legislativ, în lectură finală. 

Prin actul adoptat, s-a propus compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea cu 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021. De asemenea, s-a propus compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată.

Tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie curent constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.