Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În aceeași zi: la Chișinău,…

În aceeași zi: la Chișinău, 27 de ani de la fondarea Armatei Naționale, la Tiraspol – 28 de ani de la formarea rmn

În acest an, Armata Națională a Republicii Moldova a sărbătorit 27 de ani de la formare cu o zi mai devreme, pe 2 septembrie. În aceeași zi, la Tiraspol a avut loc o paradă militară în cinstea Zilei republicii moldovenești nistrene. 

Ziua Ușilor Deschise

Azi, 3 septembrie se împlinesc 27 de ani de la formarea Armatei Naţionale. Cu această ocazie, Ministerul Apărării R. Moldova a organizat cu o zi mai devreme, pentru prima dată în istorie, Ziua Ușilor Deschise. În cadrul evenimentului Batalionul cu destinație specială „Fulger” și-a demonstrat abilitățile de luptă, Clubul Sportiv Central al Armatei a prezentat tehnici de arte marțiale, iar Clubul Sportiv Național al Armatei au pregătit un moto show.

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a menționat că „evenimentul de ieri a avut un singur scop − de a arăta adevărata față a Armatei Naționale, a militarilor”.

Foto: facebook.com/MDAarmy/

„Chiar dacă această instituție pare mai închisă, să știți că inimile noastre sunt deschise, suntem deschiși societății civile. Vreau să-mi exprim recunoștința față de familiile militarilor pentru sprijinul pe care îl acordă colegilor noștri, pentru răbdare, deoarece adesea armata este în serviciu zi și noapte, adesea sunt treziți în mijlocul nopții, când datoria îi cheamă. Dragi militari, vă felicit cu Ziua Armatei Naționale. Vreau să știți că țara vă va mulțumi în totalitate pentru toate eforturile voastre, iar voi, la rândul vostru, să aveți grijă de Republica Moldova”, a declarat Ministrul Apărării R. Moldova.

Cu mesaje de felicitare au venit și foștii miniștri ai Apărării, Vitalie Marinuța și Viorel Cibotaru.

Planurile republicii moldovenești nistrene: construirea unui stat independent și aderarea la Federația Rusă

Pe de altă parte, tot ieri, 2 septembrie, teritoriul nerecunoscut din stânga Nistrului a marcat 28 de ani de la formare. Cu această ocazie, la Tiraspol a avut loc o paradă militară în piața centrală a orașului.

Liderul rmn, Vadim Krasnoselsky, a ținut un discurs în fața mulțimii.

„Este încurajator faptul că atât regiunea moldovenească nistreană (rmn), cât și Federația Rusă evaluează în egală măsură situația emergentă din Transnistria în procesul de negociere. În același timp, rmn, realizându-și politica externă, apără consecvent voința poporului, consacrată în rezultatele referendumului național din 2006. Și anume – construirea unui stat independent și aderarea sa ulterioară la Federația Rusă. Oamenii noștri au făcut alegerea lor, iar această alegere nu are o altă alternativă” , a spus Krasnoselsky, cu referire la referendumul din 2006, în care 97,1% dintre participanți au votat pentru independența regiunii și aderarea ulterioară la Federația Rusă.

Liderul rmn și-a exprimat, de asemenea, încrederea că „prezența forțelor armate, personalul de securitate și resursele materiale reprezintă un element esențial al securității poporului transnistrean”.

Forțele militare din rmn desfășoară în mod repetat exerciții în Zona de Securitate, ultimele au avut loc în perioada 14-15 august, curent. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat îngrijorarea și nedumerirea în legătură cu desfășurarea neautorizată a exercițiilor militare cu forțarea râului Nistru, care pot provoca noi tensiuni în zona de securitate.

„Acest tip de exerciții în zona de securitate, cu blindate și autocamioane fără numere de înmatriculare, sunt niște acțiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate și clatină fundamentul justificării părții ruse drept misiune de pacificare. Este extrem de dificil să le explicăm că instruirea de omuleți verzi de a trece Nistrul pe blindate, nu este o misiune de pacificare, iar ce fac ei, nu asigură deloc pacea în regiune”, a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza referitor la exercițiile militare din 14 și 15 august, curent.

Efectele Rezoluției ONU

La 22 iunie, curent, la ONU a fost adoptată Rezoluţia privind retragerea „trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova. Drept răspuns, vice-premierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Federația Rusă nu va renunța la operațiunea de menținere a păcii în regiunea transnistreană și că nu intenționează să-și retragă trupele.

Rezoluția a primit votul a 64 de state, 83 s-au abținut, iar 15 au votat contra. Cele 15 țări care au votat împotriva adoptării rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova sunt Federația Rusă, Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Korea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Sudanu de Sud, Sudan, Syria, Venezuela și Zimbabwe.

Experții, la rândul lor, sunt sceptici față de această rezoluție, fiind de părere că nu vor exista consecințe reale. „Rezoluția este doar o recomandare, exercită o presiune politică, dar nu este obligatorie”, a declarat analistul Igor Boțan.

Expertul independent și fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, consideră că deoarece documentul nu propune un termen de retragere a trupelor rusești și renunță deschis la înlocuirea „pacificatorilor” ruși cu trupe internaționale, sugerează că ar putea fi vorba despre o „inițiativă pre-electorală” care încearcă să nu lovească prea tare Rusia.

Autoritățile din R. Moldova estimează că, în stânga Nistrului, sunt dislocate în prezent circa 1500-1700 de trupe rusești ale GOTR, care ar avea 21 000 de tone de muniție.