Principală  —  IMPORTANTE   —   IGSU va instala un post…

IGSU va instala un post de pompieri în preajma Centrului COVID de la Moldexpo, în scop de protecție antiincendiară

Inspectoratul General pentru Situa de Urgență (IGSU) va instala un Post de pompieri și salvatori în preajma Centrului COVID de la Moldexpo. Decizia de supraveghere antiincendiară a fost luată de conducerea IGSU după o discuție purtată cu responsabilii Centrului COVID, în vederea asigurării siguranței anti incendiu pentru pacienții care se tratează în edificiu dar și personalul medical.  

Instalarea Postului va avea loc începând cu data de 5 octombrie și va avea menirea să asigure securitatea în situații excepționale, dar și să prevină eventuale situații de risc. Acesta va funcționa în regim de 24 de ore pe perioada cât în Centru numărul bolnavilor va fi în creștere.

O decizie similară a fost luată în primăvara anului 2021, atunci când pe parcursul mai multor luni salvatorii și pompierii au vegheat securitatea pacienților în regim de 24 de ore. Scopul instalării postului mobil în preajma Centrului COVID din capitală este de a supraveghea situația antiincendiară pentru evitarea riscurilor pentru personal și pacienți.

În contextul tragediei produse recent la un spital din Constanța, soldat cu victime din cauza unui incendiu, Primarul General, a transmis condoleanțe administrației  instituției și familiilor victimelor. În scop de monitorizare și protecție antiincendiară, municipalitatea a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență să asigure prezența unui echipaj de pompieri la Centrul COVID-19 Chișinău de la CIE „Moldexpo”. 

Un incendiu a izbucnit, vineri, 1 octombrie,â, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Șapte din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid au decedat. Ceilalți pacienți au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare a lor.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în incendiu au ars calculatoarele și nu a existat o evidență clară a tuturor persoanelor internate. Doi pacienți fuseseră deja transferați, iar cei care nu i-au găsit au transmis informația că ar fi decedat.

Principalele agenţii de presă internaţionale au scris despre incendiul de la un spital din Constanţa, soldat cu nouă morţi bolnavi de Covid-19, a treia tragedie de acest fel în România în mai puţin de un an.