(grafic) Fiecare al cincilea copil se naște în afara căsătoriei, sunt mai puțini medici pediatri și s-a redus natalitatea

Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat datele cu privire la situația copiilor din Republica Moldova pentru anul 2017. Astfel, numărul acestora este în continuă descreștere, fiecare a cincea persoană are o vârsta de până la 18 ani, numărul băieților născuți este mai mare, tot mai mulți copii se nasc în afara căsătoriilor, dar și s-au redus infracțiunile comise de minori.

La 1 ianuarie curent, numărul copiilor în Republica Moldova a constituit 676.000 de copii, ceea ce înseamnă că fiecare a cincea persoană este în vârstă de până la 18 ani.

Anul trecut, s-au înregistrat 34,1 mii născuţii-vii, fiind în descreştere cu 8,9% faţă de 2016. Rata natalităţii a constituit 9,6 născuţi-vii la 1000 locuitori, iar în localităţile rurale nivelul fiind mai mare decât în cele urbane.

La fel, s-au născut mai multe persoane de sex masculin, 51,5%, sau la 100 de fete – 106 băieți.

Comparativ cu femeile din mediul urban, cele din rural nasc la o vârstă mai mică. Vârsta medie a mamei la prima naştere este de 24,8 ani. De regulă, 23,7 ani este vârsta medie pentru cele din sate şi 26,5 ani pentru cele din orașe. Cele mai multe femei nasc până la 30 de ani (66,1% din numărul total de naşteri).

Nivelul natalităţii extraconjugale rămâne a fi înalt, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 21,5 la sută.

Totodată, în sistemul național de sănătate se înregistrează tot mai puțini medici pediatri. În anul 2017, numărul acestora a constituit 469 medici, cu 5,6% mai puțin comparativ cu anul precedent. La 10.000 de copii în vârstă de 0-17 ani, în medie, revin circa șapte medici pediatri şi 41 de paturi pentru copii. În instituţiile spitaliceşti au fost internaţi 123,9 mii copii sau fiecare al cincilea copil, numărul acestora majorându-se cu 1,3% față de anul 2016.

Ponderea infracțiunilor comise de minori în ultimii cinci ani s-a redus. Astfel, la 100.000 de minori revin 118 infracţiuni, faţă de 163 infracţiuni în anul 2013. Infracțiunile pe care le comit minorii cel mai des sunt furturile (69,9%), jafurile (6,8%) și actele de huliganism (3,5%). Numărul total al minorilor care au comis infracţiuni în anul 2017 a constituit 1384, inclusiv 1295 de minori cu vârsta 14-17 ani (93,6%), restul având vârsta de până la 14 ani. Preponderent, infracţiunile au fost săvârşite de băieţi – 91,3%.

Potrivit datelor prezentate de BNS, veniturile gospodăriilor casnice cu copii sunt substanţial mai mici decât ale celor unde în care nu se află copii. În medie, anul trecut, veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 1862,4 lei lunar pentru o persoană în prețuri curente, fiind în creştere cu 25% faţă de anul 2013. Pe măsura creşterii numărului de copii în gospodărie descreşte şi valoarea medie a veniturilor, de la 2151,2 lei lunar în cazul gospodăriilor cu un copil, până la 1288,1 lei în cazul celor cu trei şi mai mulţi copii.

În mediul urban se consumă mai multe produse bogate în proteine, cum ar fi carnea (3,9 kg/persoană, iar 3,4 – în rural), laptele (17,3 litri/persoană, iar 13,9 – în rural) şi ouăle (14,3 bucăţi/persoană, iar 12,7 – în rural). De cealaltă parte, în mediul rural se remarcă un consum mai mare de produse de panificaţie (10 kg/persoană, iar 8,2 – în urban) şi cartofi (3,8 kg/persoană, iar 3,6 – în urban), care şi determină un surplus caloric faţă de mediul urban.

Conform persoanelor intervievate din gospodăriile cu copii, circa 86% din acestea consideră că în anul 2017 nu au intervenit schimbări majore în nivelul de bunăstare al acestora, comparativ cu anul precedent; 6,5 la sută au menţionat că trăiesc mai bine, iar 7,4% consideră că situaţia s-a înrăutăţit. Pentru necesităţile minime ale gospodăriei, potrivit estimărilor respondenţilor, ar fi suficientă suma de 1748 de lei lunar pentru o persoană, iar pentru un trai decent a fost menţionat necesarul de 3319 lei.

Autor: Nicoleta Braghiș, stagiară

Foto antet: simbol

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Angela Țurcanu

    Suntem părinții copiilor care au apărut în acest articol, suntem indignați de faptul că nu am fost contactați pentru a ni se cere permisiunea ca fotografia copiilor noștri să apară în articolul dat. Așteptăm scuzele de rigoare!

  2. ivancelgroaznic

    ” Nivelul natalităţii extraconjugale rămâne a fi înalt, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 21,5 la sută. ” Pai ce nunta sa fca o familie de tineri, cind la asa petrecere trebe facut masa mare si sa inviti tot satu sau mikroraionu, ca te stie toata lumea. Bani, de unde? asa ca prefera sa se iubeasca asa, si sa faca copi far a face ospats pantagruelik, si mai degraba sa faca altaceva cu cesti bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *