Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Gheorghe Duca nu a plecat…

Gheorghe Duca nu a plecat de la șefia Academiei de Științe a Moldovei

Gheorghe Duca nu a demisionat din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), ci doar încetează a mai fi membru din oficiu al Guvernului. Odată cu intrarea în vigoare la 20 februarie curent a noilor prevederi ale Codului cu privire la știință și renovare, președintele AȘM nu mai este membru din oficiu al Executivului, respectiv, la 21 februarie a fost ultima ședință la care a participat Gheorghe Duca. Reforma în domeniul ştiinţei şi inovării presupune că o parte din funcțiile Academiei vor fi preluate de o nouă structură, Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație şi Cercetare, iar AȘM se va ocupa doar de activități de știință și cercetare. Aceeași reformă presupune că liceul AȘM și Universitatea AȘM vor deveni direct subordonate Ministerului Educației, științei și Cercetării.

Gheorghe Duca ocupă funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei timp de 14 ani, acesta fiind la al treilea mandat.

„Astăzi, conform Codului modificat (Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, n.r.), este ultima ședință la care eu particip ca membru al Guvernului. Am activat în cadrul Guvernului R. Moldova pe parcursul a 17 ani și am depus toate eforturile în beneficiul țării noastre, a guvernării, a societății, a oamenilor și, în special, a cercetării și cercetătorilor. Am susținut două domenii sensibile și vulnerabile, ecologia, în calitate de ministru, și știința, în calitate de președinte al Academiei. Nu mi-a fost ușor în calitate de ministru, cu atât mai mult în calitate de președinte al Academiei, dar niciodată nu am renunțat la principiile și idealurile mele indiferent de coloratură politică a guvernării”, a declarat Gheorghe Duca în ședința din 22 februarie a Cabinetului de miniștri.

Acesta a declarat în timpul mandatului său că știința a devenit una dintre domeniile importante ale țării, iar drept exemplu servește reforma pe care astăzi o realizeză Guvernul în domeniul științei și inovării. În semn de apreciere „pentru activitate bună și de lungă durată”, premierul Pavel Filip i-a înmânat lui Gheorghe Duca dimploma de gradul I al Guvernului.

„Se schimbă statutul, Academia de Științe va deveni o instituție de interes național care va fi partener strategic al guvernării, o societate formată din oameni de elită din știință și cultură”, a precizat Gheorghe Duca după ședința Guvernului.

Potrivit ultimei declarații cu privire la avere și interese, disponibile pe pagina Autorității Naționale de Integritate, cea pentru 2016, Gheorghe Duca deține o casă de 610 m.p. și o vilă de 658 m.p. Din 2016, acesta conduce, în leasing, o mașină de model Hyndai Santa Fe, fabricată în același an, care costă 36 de mii de euro.

În ianuarie 2017, portalul crimemoldova.com a scris că Gheorghe Duca deţine două imobile de lux pe strada Valea Dicescu, un cartier select din Chişinău.

În 2016, Gheorghe Duca a fost remunerat în fotoliul de președinte al ASM cu  159 808 lei, adică peste 13 mii de lei lunar. Pentru activitatea didactică și științifică, Duca a fost remunerat la Institutul de Chimie al AȘM, Universitatea AȘM, Univestitatea de Stat din Moldova, Universitatea Changdu din China, firma Hugielacom SRL, în cadrul proiectului orizont 2020 și de alte instituții internaționale cu 315 mii de lei și 1 500 USD.

În același an, Gheorghe Duca a ridicat o indemnizație de 48 de mii de lei, o pensie de 113 703 lei, adică câte nouă mii de lei lunar, și o îndemnizație d emembru de onoare al Academiei Române de 36 144 de roni sau 159 de mii de lei.

Soția sa, Maria Duca, ocupă funcția de rector al Universității AȘM. În 2016, aceasta a fost remunerată cu 302 941 de lei, adică peste 25 de mii de lei lunar. Alte 103 mii lei constituie remunerarea acesteia pentru activitatea sa de cercetare la Universitatea AȘM, Centrul de proiecte internaționale și AMG Agroselect.