Principală  —  IMPORTANTE   —   Gala premiilor pentru jurnalism de…

Gala premiilor pentru jurnalism de mediu: ZdG a obținut patru premii

Sursa foto: ZdG

Asociația Jurnaliștilor de Mediu, cu sprijinul Guvernului Suediei, a premiat luni, 12 februarie, mai mulți jurnaliști care au scris despre subiecte de mediu. În cadrul Galei premiilor pentru jurnalism de mediu, ediția a VI-a, au fost oferite 19 premii. Ziarul de Gardă a obținut patru dintre acestea.

La eveniment a participat președinta Maia Sandu, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău, Karin Borovic, ministrul Energiei, Victor Parlicov, și ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Categoria presa scrisă

Jurnalistul ZdG Vasile Ursachi a obținut locul I la categoria presa scrisă pentru materialul „Trăim cu frică”. Cum afectează activitatea industrială sănătatea locuitorilor din satul Mateuți, Rezina. Jurnalista ZdG Marina Gorbatovschi s-a clasat pe locul II cu materialul Două perechi de mâini și un câine luptă pentru supraviețuirea lacului Manta: „Dacă nu-l curăță, e terminat. E catastrofă ecologică”. Locul III a fost obținut de jurnalista ZdG Victoria Borodin, autoarea materialului Stăpânii petrolului extras în R. Moldova. Intermediari din lumea K1 au intrat în afacerea cu hidrocarburi.

Sursa foto: ZdG

De asemenea, Ziarul de Gardă a obținut și Premiul Special la categoria „Cea mai activă redacție”.

Sursa foto: ZdG

Tot la această categorie, jurnalista Svetlana Cernov de la „Est-Curier”, autoarea articolului „Panouri solare: soluția cu multe provocări în calea spre independența energetică”, a primit mențiune.

Categoria TV

Locul I – Jurnalistul TV8 Constantin Niculae, materialul „Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă”

Locul II – Jurnalista Jurnal TV Vlada Tomescu, materialul „Chișinăul se îneacă în deșeuri”

Locul II – Jurnalistul TV Nord Dorin Rusu, materialul „Interesele stâncoase de la Horodiște”

Locul II – Jurnalistul TV8 Ștfean Bejan, materialul „Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova”

Mențiune – Jurnalista Teleradio Moldova Adela Ouș, materialul „Movila Măgurii”

Mențiune – Jurnalistul TVR Moldova Ion Railean, materialul „La Râșcova învățăm să creștem legume în mod natural”

Categoria online

Locul I – Jurnalista Cu Sens Felicia Crețu, materialul „La straja mediului cu un pix și o hârtie”

Locul II – Jurnalista Moldova.org Patricia Mihailă, materialul „Prin pajiști și lunci: botanista care redescoperă flora din Moldova”

Locul III – Jurnalista Radio Europa Liberă Carolina Buimestru, materialul „Cum un copil a crescut timp de un an 100 de stejari”

Locul III – Jurnalista Agora Olga Scripnic, materialul „De ce aș sorta eu? Drumul deșeurilor și motivele pentru care contează unde este aruncat gunoiul”

Mențiune – Jurnalista Moldova.org Georgeta Carasiucenco, materialul „Cum obții un certificat ecologic pentru fructe și legume”

Categoria transfrontalier

Locul I – Jurnalistul TV8 Ilie Gulca „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina

Locul II – Jurnalista Anticoruptie.md Cornelia Cozonac „ECOCID: Animalele și păsările din Europa, ținta criminalilor de război ruși”

Cea mai activă redacție

Premiul Special – Ziarul de Gardă

Premiul Special – TV8

Concursul a fost lansat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic în anul 2013, având scopul de a motiva jurnaliștii să producă materiale de înaltă calitate pe subiecte de mediu și de a sprijini dezvoltarea jurnalismului de mediu în R. Moldova.

Anul trecut, jurnaliștii Ziarului de Gardă au obținut patru premii în cadrul celei de-a cincea ediții a concursului „Premii pentru Jurnalismul de Mediu”, organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova. În cadrul competiției au fost 60 de materiale jurnalistice la subiecte de mediu, din perioada 2021-2022. În total, au fost oferite 18 premii la patru categorii: presa scrisă, online, TV, radio.