Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (Foto) „Râul Nistru ar putea…

(Foto) „Râul Nistru ar putea repeta soarta râului Bâc”

Zeci de oameni au protestat astăzi în fața Ambasadei Ucrainei și a Guvernului R. Moldova. În acest mod, societatea civilă își exprimă nemulțuimirea și îngrijorarea față de proiectul avansat de statul vecin, dar și față de inacțiunele Guvernului de la Chișinău, care ar putea lăsa fără apă potabilă o bună parte a populației R. Moldova. Unii protestatari susín că interesele R. Moldova sunt puse la mezat, iar acest proiect ar constitui o înțelegere între liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și președintele Ucrainei, Piotr Poroșenko.

În contextul Zilei Internaționale a Râurilor, mai multe persoane au protestat la Ambasada Ucrainei în R.Moldova, încercând să transmită un semnal de nemulțumire față de intenția Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe râul Nistru.

Iuliana Cantaragiu, expertă a Centrului Național de Mediu, atenționează că, în urma construcției acestor hidrocentrale „va scădea debitul râului Nistru, dar și nivelul apei. Acest lucru se va resimți imediat, în special în ceea ce ține de aprovizionarea populației cu apă. E singura resursă de aprovizionare cu apă. Alternativă nu există. Nu sunt sonde care ar înlocui volumul de apă care se consumă. Orașul Soroca, mun. Chișinău, mun. Bălți, Otaci, Rîbnița, Rezina – acestea sunt orașele direct afectate”.

Experta susține că „va fi mult mai deficil pentru râu să-și purifice apa, ceea ce înseamnă că va crește gradul de poluare. „Apă-Canal” va trebui să procure echipamente mai performate de tratare a apei, ceea ce se va răsfrânge asupra facturilor noastre. Va scădea și nivelul apelor, din fântâni, izvoare”. Potrivit acesteia, „râul Nistru ar putea repeta soarta râului Bâc. Râul Bâc la intrare în Chișinău abia îți acoperă glezna. La fel va fi și Nistru, dacă astăzi nu vom acționa. Guvernul ia decizia. Ei pleacă, noi rămânem”.

Ilia Trombițki, directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, susține că „R. Moldova a renunțat la compensații din partea Ucrainei a serviciilor ecosistemice utilizate. Potrivit datelor noastre, Ministerul Afacerilor Externe s-a oferit să renunțe la acest punct, asupra căruia insista Ministerul Ecologiei de atunci. Vedem că sunt trădate interesele națioanele și bănuim că acest lucru nu se face din dragoste pentru Ucraina”.

„Sunt două persoane care pot rezolva această problemă, însă nu o fac pentru că au interese financiare în această situație”, e de părere Diana Garavan, o tânără protestatară.

Anteriror, la 15 februarie, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat includerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a subiectului ce vizează construcția hidrocentralelor pe râul Nistru, însă propunerea nu a fost susținută.