Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Cum arată moșia din…

FOTO Cum arată moșia din Spania, de peste 56 milioane de euro, a fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc – RISE Moldova

Sursa foto: RISE Moldova

Complexul rezidențial „Los Pinos del Alcuzcuz” din Spania, în valoare de peste 56 milioane de euro, este proprietatea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Alături de iaht, și acest complex a fost mărul discordiei în cererea de chemare în judecată pe care Oxana Childescu, fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc, a depus-o în Cipru, scrie RISE Moldova.

Proprietatea care se întinde pe aproape trei hectare este deținută oficial de o firmă locală – Magna Capanes SL. Compania a fost fondată în noiembrie 2004 și, potrivit Registrului Comerțului din Spania, se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Doar că, de la fondare și până în prezent, singurul său proiect a fost Los Pinos del Alcuzcuz.

Complexul rezidențial „Los Pinos del Alcuzcuz”, 9 februarie 2023. Foto: Marcela Zămosteanu/ RISE Moldova

Magna Capanes a cumpărat terenul pe care se înalță complexul în august 2005, iar în noiembrie a obținut licență urbanistică pentru începerea construcției.

În 2018, firma spaniolă avea un capital social de 21,9 milioane de euro, iar adaosul de capital a avut loc spre finele aceluiași an. În octombrie 2018, capitalul social al firmei a fost mărit la 55,7 milioane de euro, suma coincide cu prețul la care este evaluat complexul locativ. Datele publice din Registrul Comerțului arată că ultimul proprietar al Magna Capanes este firma cipriotă Kroniaco Management Limited, notează sursa citată.

În perioada în care în Spania Plahotniuc prelua „Los Pinos” prin intermediul a două companii – EFA Holdings din Gibraltar și Kroniaco Management din Cipru (pe ultima, Childescu și-o atribuie direct în dosar), la Chișinău aveau loc două tranzacții cu implicarea firmelor conectate la complexul din Benahavis.

Continuarea anchetei RISE Moldova poate fi citită aici.