Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul ministru al Finanțelor Dumitru…

Fostul ministru al Finanțelor Dumitru Budianschi, numit de Parlament în funcția de președinte al CNPF

Sursa foto: parlament.md

Ex-ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi a fost numit vineri, 31 martie, prin hotărâre de Parlament, în funcția de președinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Funcția a devenit vacantă după depunerea cererii de demisie a Corneliei Cozlovschi, din motive personale.

Dumitru Budianschi a absolvit Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova. Are master în științe economice, finanțe publice și fiscalitate. Până a fi numit în funcția de ministru al Finanțelor în august 2021, a fost deputat în Parlament. De asemenea, de-a lungul carierei sale profesionale a fost director de program la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. El a activat în domeniul consultingului și expertizei în diferite instituții din țară și de peste hotare, inclusiv la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, menționează Parlamentul.

Dumitru Budianschi a fost unul dintre cei patru miniștri care nu s-au regăsit în noul Guvern, condus de Dorin Recean, care a fost învestit la jumătatea lunii februarie.

Potrivit legislației, Consiliul de administrație al CNPF este un organ colegial, condus de trei membri: un președinte și doi vicepreședinți. Aceștia sunt desemnați de legislativ, pe un mandat de cinci ani, la propunerea președintelui Parlamentului.

Președinta CNPF a demisionat. Funcția urmează să fie ocupată de ministrul Finanțelor din Guvernul Gavrilița