Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Flashmob „Nu-ți abandona viitorul”

Flashmob „Nu-ți abandona viitorul”

Astăzi, 24 mai, la ora 19:00, în parcul Valea Morilor, va avea loc un flashmob organizat de reprezentanții Inspectoratului General de Poliție, în cadrul Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți.

Genericul acțiunii este „Nu-ți abandona viitorul”.

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi (25 mai) aduce un omagiu copiilor plecaţi voluntar, răpiţi sau rătăciţi, care şi-au găsit drumul spre casă, care au murit sau care nu au fost găsiţi încă. În fiecare an, tot mai multe state din lume marchează Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi pentru a atrage atenţia asupra nevoii unor măsuri coordonate privind protecţia copiilor vulnerabili.

De ce a fost aleasă ziua de 25 mai

Pe 25 mai 1979, Etan Patz, în vârstă de şase ani, a dispărut de la domiciliul său din New York şi nu a mai fost găsit. Atunci a fost lansată cea mai amplă campanie de căutare a unei persoane dispărute – au fost înălţate baloane, copacii au fost legaţi cu panglici roz, chipul băieţelului a fost afişat în tot oraşul, au fost oferite recompense.

Un an mai târziu, la aceeaşi dată, au fost organizate manifestări în amintirea băieţelului dispărut, iar pe 25 mai 1983, preşedintele SUA, Ronald Reagan, a declarat ziua de 25 mai „Ziua Naţională a Copiilor Dispăruţi”.

Această zi este comemorată internaţional din anul 2001, la iniţiativa International Center for Missing & Exploited Children (ICMEC), Missing Children Europe şi a Comisiei Europene, şi promovată The Global Missing Children’s Network (GMCN), o reţea globală cu 24 de agenţii partenere.

Ca simbol al acestei zile a fost aleasă floarea de „nu-mă-uita”, datorită numelui ei şi abundenţei acesteia în luna mai.