Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Filmul „De ce eu?”, bazat…

Filmul „De ce eu?”, bazat pe un caz real de sinucidere a unui procuror

„De ce eu?” este un film românesc din 2015, bazat pe un caz real care a avut loc în România la începutul anilor 2000, când un procuror s-a sinucis în toiul anchetării unui caz de presupusă corupție. Filmul va proiectat și în R. Moldova.

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, povestește cazul procurorului Cristian Panait (Emilian Oprea), tânăr idealist care investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, declară Tudor Giurgiu.
Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după Legături bolnăvicioase (2006) și Despre oameni și melci (2012).

În R. Moldova filmul va fi proiectat la Cahul (8 decembrie, ora 18.00, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” (str. Piața Independenței, 1)), Chișinău (9 decembrie, ora 18.00, Cinematograful „Odeon”) și Bălți (10 decembrie, ora 18.00, Universitatea de Stat „Alecu Russo” (str. Pușkin, nr. 38)).

Intrarea este liberă. La proiecții vor fi prezenți și regizorul, Tudor Giurgiu, precum și doi experți anticorupție din România, care vor răspunde la întrebările spectatorilor după vizionarea filmului.

Proiecția filmului este organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Expert Forum (România), cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.