Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Federația Rusă a solicitat R.…

Federația Rusă a solicitat R. Moldova să autorizeze furnizarea vaccinului Sputnik V

Foto: Digi 24

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din R. Moldova a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe privind furnizarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 în țara noastră. Secretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc, spune că autoritățile au transmis un răspuns, în care informează despre cerințele care trebuie îndeplinite pentru înregistrarea vaccinului.

În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, secretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc, a anunțat că rușii au solicitat furnizarea vaccinului Sputnik V în R. Moldova.

„Noi am primit o notă verbală de la Ministerul de Externe referitor la posibilitatea furnizării unui lot de vaccinuri din partea Rusiei. Am răspuns și am informat despre cerințele pentru înregistrarea în țară a unui medicament sau lot de vaccinuri. Sunt două modalități diferite pentru fiecare medicament, indiferent de origine”, a spus secretara de stat. 

Potrivit oficialei, în cazul în care vaccinul este aprobat de Organizația Mondială a Sănătății sau vine drept ajutor umanitar procedura este simplificată, nu însă și în cazul în care se solicită autorizarea pentru punerea pe piața farmaceutică.

Rusia a solicitat autorizarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID și în UE, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că va comunica mai multe când va începe verificarea vaccinului.

Numit Sputnik V drept omagiu pentru primul satelit lansat de URSS în 1957, vaccinul rus împotriva coronavirusului a fost întâmpinat cu scepticism la nivel internaţional în faţa unui anunţ considerat prematur, în august, chiar înainte de începerea studiilor clinice. (faza 3) şi publicarea rezultatelor ştiinţifice.