Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Exclusiv TV”, amendat de CA…

„Exclusiv TV”, amendat de CA cu 27 000 de lei, iar posturile „ITV” și „Prime” – avertizate

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis, în cadrul ședinței din 20 ianuarie, sancționarea postului „Exclusiv TV” cu 27 000 de lei, pentru că a difuzat programe locale în proporție mai mică de 8 ore pe zi, iar cota programelor locale difuzate în orele de maximă audiență nu a atins 75%.

Decizia a fost luată în urma analizei raportului de monitorizare privind respectarea prevederilor Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA), „Exclusiv TV” fiind monitorizat în perioada 02 – 08 decembrie 2022.

Exclusiv TV este un post de televiziune care aparține companiei „Exclusiv Media” SRL, deținută și administrată de soția deputatului socialist Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță.

Tot în ședința publică de vineri, 20 ianuarie, CA a analizat rezultatele monitorizării serviciilor media de televiziune „ITV” și „Prime”, ca urmare a sesizărilor din partea Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent”.

„S-a constatat că, în cadrul emisiunii „Vorbește Moldova” ce a fost difuzată pe 1 decembrie 2022, serviciul media audiovizual de televiziune „Prime” a încălcat prevederile art. 15 alin. (6) din Codul serviciilor media audiovizuale, conform căruia: „(6) În serviciile media audiovizuale liniare se interzice difuzarea programelor audiovizuale susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special a celor ce conțin scene de pornografie sau de violență nejustificată”, precum și prevederile art. 13 alin. (13), conform căruia: „Difuzarea în reluare  a programelor audiovizuale trebuie să fie însoțită de mențiunea „Reluare” pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepția operelor cinematografice””, explică CA.

PRIME este un post de televiziune care aparține oligarhului și fostului politician Vlad Plahotniuc, prin intermediul companiei „General Media Group Corp”.

În ce privește postul de televiziune „ITV”, membrii CA au votat pentru aplicarea unei avertizări pentru încălcarea prevederilor unui articol din Codul Serviciilor Media Audiovizuale care spune că  „Furnizorii de servicii media asigură respectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române şi ale celorlalte limbi de difuzare în cadrul programelor audiovizuale, mai anunță CA.