Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   EDITORIAL/ Ziua Constituției și cele…

EDITORIAL Ziua Constituției și cele mai încălcate articole ale legii supreme

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă

Vineri, 29 iulie, este Ziua Constituției Republicii Moldova. Principalul set de legi al statului împlinește 28 de ani. E o constituție bună, dar care are nevoie de câteva ajustări. Dar mai mult decât ajustările, Constituția are nevoie de respect. În acest document sunt câteva articole care nu au fost respectate niciodată, nici pentru o zi, în toți cei 28 de ani. Există câteva articole care au fost încălcate permanent, non-stop, fără pedeapsă și fără răspundere.

În anul 2022 este absolut evident modul în care nu este respectată Constituția Republicii Moldova. Declarat prin legea supremă un stat unitar și independent (Art.1), stat neutru, care nu permite dislocarea de trupe militare ale altor state (Art.11), acesta pare o glumă, nu stat, și documentul pare o zeflemea, nu Constituție. La fel, dacă citim Art.3: Teritoriul Republicii Moldova este inalienabil, ajungem să ne punem întrebări de ce nu s-a respectat, timp de 28 de ani, Legea Supremă?

La scrierea Constituției, parlamentarii anilor︐90 s-au ghidat de buna intenție și s-au gândit la un viitor prosper al cetățenilor R.Moldova (nu toți, nu în toate articolele se vede curaj și perseverență, dar în majoritatea). Dar de la buna intenție în scrierea unei legi până la respectarea de către toți a acestei legi e o cale lungă. Moldova are o problemă gravă: propria ei Constituție e încălcată non-stop de către un alt stat.

Ce a făcut greșit Moldova de a ajuns la 3 decenii de viață cam acolo de unde s-a pornit: cu armata rusă în casă, cu dependența de gazul și petrolul rusesc, cu economia la pământ, cu agricultura în stare tristă, cu populația sărăcită? Cea mai mare greșeală a fost clasa politică aservită Moscovei, unei Moscove care a devenit tot mai brutală cu propriii cetățeni și cu toți vasalii săi.

Războiul rusesc din Ucraina a cauzat multă moarte, suferință și dureri inimaginabile pentru cetățenii săi și pentru întreaga omenire. Dar, din păcate, acest război a scos în vileag toate lecțiile neînvățate și de poporul rus și de multe alte popoare ale lumii: niciun stat nu trebuie să fie dependent de alt stat, dar și mai mult, niciun stat slab, vulnerabil nu trebuie ținut în dependență economică, energetică, financiară de un stat corupt. În general, statele corupte, cu lideri abuzatori, trebuie ocolite de orice partener, chiar dacă au zăcăminte de tot felul.

Rusia va înțelege și va accepta, într-o bună zi, că bogăția subterană i-a adus doar probleme, că lăcomia și lenea liderilor săi de a trage foloase personale din resursele naturale care aparțin tuturor i-a transformat în dictatori puternici care au dominat oameni săraci și slabi. Dar acum e timpul ca noi cu toții să înțelegem că, după 30 de ani de dependență energetică, după 30 de ani de încălcare brutală a neutralității, de implicare în separarea și ciopârțirea teritorială a Moldovei, e timpul să nu mai acceptăm aceste abuzuri.

Unii ar putea să mă întrebe dacă înțeleg eu cât de greu ne-ar putea fi, la iarnă, fără gaze rusești. Da, nu vreau ca nimeni să sufere, dar practic o jumătate din populația Moldovei, printre care și eu, și părinții, și copiii mei am trecut deja prin iernile șantajului rusesc, când se stingea lumina, iar aragazul nu lua foc. N-a fost confortabil, dar a fost posibil de supraviețuit.

Independența teritorială, economică, energetică constituie o ecuație grea. Rezolvarea ei va dura, dar cu cât mai devreme vom începe a face calculele și variantele de rezolvare, cu atât mai degrabă va veni anul în care vom avea și noi o Constituție respectată și un stat de drept.

Războiul de lângă noi ne arată cât de hidoasă și criminală poate fi mâna Moscovei, dar și cât de puternică poate fi mâna de ajutor oferită de comunitățile civilizate. Chiar și Moldova a fost capabilă de un ajutor necondiționat oferit sutelor de mii de refugiați, atrăgând, în acest timp, simpatia altor state. Acum Moldova ar trebui să arate cum își rezolvă propriile probleme, fără implicarea puterilor corupte, autocrate și cotropitoare. De Ziua Constituției, e timpul să îi facem un cadou: o promisiune de a respecta Articolele 1, 3, 11 și multe altele. Or, vom rămâne să ne folosim și mai mult de Articolul 27: Oricărui cetăţean al Republicii Moldova îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din ţară, de a ieşi, de a emigra.