Principală  —  IMPORTANTE   —   Două licitații au fost anulate.…

Două licitații au fost anulate. R. Moldova NU are vaccin antigripal pentru acest sezon

Sursa foto: NBC News

R. Moldova nu are, deocamdată, vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021, deși specialiștii recomandă ca vaccinarea să înceapă în această perioadă. Autoritățile promit că primele doze de vaccin antigripal ar urma să ajungă în R. Moldova până la 1 decembrie.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, recomandă ca vaccinarea să fie efectuată înainte ca virusurile gripale să se răspândească, deoarece este necesară o perioadă de două săptămâni pentru ca anticorpii să se dezvolte în organism. Prin urmare, CDC sugerează că vaccinul ar trebui să fie făcut până la sfârșitul lunii octombrie, dar nici prea devreme, de exemplu, în lunile iulie-august, întrucât astfel va oferi o protecție redusă.

„Mi-au spus că vaccinuri nu vor fi în acest an”

O femeie care nu a dorit să-i publicăm numele ne-a comunicat că a încercat să afle încă din vară informații privind disponibilitatea vaccinului antigripal, iar reprezentanții unui centru de vaccinare i-au spus recent că nu-l vor avea în acest an.

„Am sunat la centrul de vaccinare, pentru că anul trecut eu alăptam și la policlinică mi-au spus că vaccinurile lor nu sunt potrivite pentru alăptare, anul acesta sunt gravidă și cu aceeași logică am zis că la policlinică nu voi avea șansă. La centrul de vaccinare mi-au spus că fac lista, nu știu când va fi, dar, cel mai probabil, la toamnă.

Am sunat în septembrie, iar, între timp, m-am gândit că ar fi bine și angajații să-i vaccinăm, având în vedere recomandările specialiștilor. Noi avem un colectiv mai tânăr și multe mame cu copii mici, am zis că ar fi bine să le oferim o imunizare. Am început să sun iarăși, să văd statutul, am sunat la centrul de vaccinare și mi s-a zis să sun la sfârșit de septembrie.

Apoi mi-au zis să sun în octombrie. Ulterior mi-au zis că poate în noiembrie, dar că nu se știe când și m-au îndemnat să văd la policlinică, unde mi-au spus că nici vorbă să nu fie, nu se știe când vor fi, să sun în noiembrie.

Joi, 8 octombrie, de la centrul de vaccinare mi-au spus că nu vor fi în acest an. La policlinică nu știu care-i situația. Întrebarea e când vor fi disponibile. Eu cred că asta nu-i doar experiența mea, nu e important doar pentru noi, ca instituție, ci pentru toată țara. În situația de COVID-19 și cum noi suntem în top în lume, cred că ar trebui să fie luat în serios acest lucru”, a declarat aceasta pentru ZdG.

ANSP: „Suntem în așteptare”

Șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ștefan Gheorghiță, a precizat pentru ZdG că este preconizată achiziția a 200 de mii de doze vaccin antigripal precalificat și recomandat de OMS pentru sezonul gripal 2020-2021, emisfera de nord.

„Acesta este un vaccin care se produce în fiecare sezon gripal. Ceea ce a fost în sezonul trecut nu se utilizează în cel curent, deoarece componența se schimbă de la sezon la sezon. Noi am comandat un vaccin tetravalent, cu patru componente ale tulpinilor de virusuri gripale, care conține A(H1N1), două componente, A(H3N2) și de tip B (Victoria și Yamagata). Suntem în așteptarea, în luna octombrie, a 100 de mii de doze de vaccin, care vor fi livrate prin intermediul UNICEF”, a menționat acesta.

Reprezentantul ANSP a subliniat că primul lot va fi utilizat pentru a vaccina persoanele aflate în grupul de risc sporit de îmbolnăvire: femeile gravide, copiii, bolnavii cu maladii cronice, cu imunitatea compromisă, bolnavii de diabet zaharat, cei cu afecțiuni ai aparatului respiratoriu sau circulator și cei din prima linie – lucrătorii medicali, vameșii, polițiștii de sector etc.

Totodată, el a spus că al doilea lot ar urma să ajungă în R. Moldova în luna noiembrie.

„Noi suntem în așteptare. Problema este suprasolicitarea în acest sezon, o întârziere cu producerea vaccinului antigripal. În acest an se produc în cantități mai mici la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă administrarea vaccinului antigripal în perioada noiembrie-decembrie, la grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire, pentru că imunitatea se formează la a treia săptămână, după 21 de zile, titru protector – la a 14-a zile este, răspunsul imun”, ne-a comunicat Gheorghiță.

Câți bani au fost alocați

Consiliera în cadrul Cabinetului ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a declarat că în R. Moldova vor ajunge, în trei loturi, 200 de mii de doze de vaccin antigripal.

Potrivit acesteia, pentru 100 de mii de doze a fost alocată suma de 16 milioane 616 mii de lei, iar pentru 15 mii, destinate copiilor și procurate prin intermediul UNICEF – circa 83 de mii de lei. Totodată, 85 de mii de doze reprezintă o donație din partea SUA.

„Dozele vor ajunge la sfârșitul lunii octombrie – început de noiembrie. Vaccinarea va începe imediat ce ajung în țară”, a menționat ea pentru ZdG, adăugând că perioada respectivă este potrivită pentru vaccinare.

Două licitații au fost anulate

Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anunțat două licitații pentru procurarea vaccinului antigripal pentru sezonul 2020-2021, dar nicio ofertă nu a fost acceptată.

Într-un răspuns la solicitarea de informații expediată de ZdG, directorul CAPCS, Ivan Antoci, a explicat că Licitația deschisă nr. 20/00051 din 15.06.2020 a fost anulată în temeiul art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 1 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

„A fost depusă o singură ofertă – din partea operatorului economic „Dita EstFarm” SRL – care la etapa de evaluare s-a constatat a fi neconformă, fiind ofertate o cantitate mai mică de doze (50.000) decât cea solicitată (150.000), un termen mai târziu de livrare decât cel solicitate și o componență antigenică a vaccinului diferită de cea solicitată”, se arată în răspuns.

Licitația deschisă nr. 20/00084 din 11.08.2020 a fost anulată în temeiul art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 6 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

„În cadrul procedurii de achiziție publică a participat același operator economic, care a depus o ofertă neconformă din următoarele puncte de vedere: vaccinul ofertat fiind indicat pentru copii cu vârsta de la 3 ani (în conformitate cu documentația de atribuire a fost solicitată posibilitatea administrării copiilor cu vârsta de la 6 luni); termenul de livrare ofertat fiind mai târziu decât cel solicitat; termenul de valabilitate restant la momentul livrării vaccinului ofertat fiind mai mic (nu mai puțin de 8 luni) decât cel solicitate (nu mai puțin de 9 luni); valoarea ofertei (fără TVA) a depășit suma alocată cu 78,32%, iar, în conformitate cu art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 6 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice, procedura de achiziție publică se anulează în cazul depășirii cu 30% a valorii estimate a achiziției”, au explicat reprezentanții CAPCS.

Negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare

Actualmente, având în vedere anularea celor două licitații deschise, CAPCS subliniază că se află „la etapa de inițiere a unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, ținând cont de prevederile art. 56, alin. (1) din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice și Hotărârea Guvernului nr. 599 din 12.08.2020 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la achizițiile publice folosind procedura de negociere”.

CAPCS: Vaccinul antigripal va fi livrat până la 1 decembrie

Întrebat despre riscul ca dozele de vaccin antigripal să ajungă mult mai târziu sau deloc în acest sezon, Ivan Antoci a notat că instituția pe care o conduce „a minimizat orice risc aferent achiziționării vaccinului antigripal tetravalent, luând în considerare procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare nu prevede o perioadă minimă obligatorie cuprinsă între publicarea în Buletinul Achizițiilor Publice și termenul-limită de deschidere a ofertelor sau un termen obligatoriu de așteptare de 11 zile după anunțarea rezultatelor procedurii de atribuire”.

„În documentația de atribuire a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, care urmează a fi inițiată până la finele săptămânii curente, una dintre condițiile obligatorii reprezintă livrarea vaccinului antigripal tetravalent până la data de 1 decembrie”, a accentuat directorul CAPCS pentru ZdG.

Anul trecut, primele 50.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în R. Moldova la 7 noiembrie, a doua zi fiind începută livrarea către instituțiile medicale.

Potrivit specialiștilor de la CDC, vaccinul reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.

La 21 septembrie, OMS a transmis că, în contextul pandemiei de COVID-19, gripa ar putea fi o sarcină suplimentară pentru populația vulnerabilă și pentru sistemul de sănătate, indicând că este necesar ca persoanele din grupul de risc să fie vaccinate.