Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primele doze de vaccin antigripal,…

Primele doze de vaccin antigripal, livrate instituțiilor medicale din Chișinău

Vineri, 8 noiembrie, către instituțiile medicale din Chișinău și teritoriile aferente au fost livrate primele doze de vaccin antigripal. Ieri, 7 noiembrie, în Republica Moldova a sosit primul lot de 50.000 de doze de vaccin antigripal „Vaxigrip Tetra”, care a fost recepționat la Depozitul Național de vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Lotul a fost procurat din sursele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), producător Sanofi Pasteur, vaccin antigripal recomandat de OMS pentru emisfera de nord, sezonul 2019-2020.

„Vaccinul a fost stocat în condițiile lanțului frig și va fi transportat cu auto-refrigerator special în centrele de sănătate publică teritoriale, care vor distribui acest vaccin conform planurilor existente în fiecare teritoriu”, menționează ANSP într-un comunicat de presă.

În următoarele zile, vaccinul antigripal va fi transportat în toate teritoriile administrative.

Acest lot va fi utilizat preponderent pentru vaccinarea femeilor gravide şi a copiilor. Celelalte categorii de risc vor fi acoperite din următoarele 150 de mii de doze, care vor fi livrate în timpul apropiat.

MSMPS informează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

„Vaccinul patruvalent „Vaxigrip Tetra” împotriva gripei protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B și nici într-un caz de alte infecții respiratorii virale acute. Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă”, precizează instituția.

Foto: twipu.com