• DOC/ Solicitarea făcută de către CSE Chișinău către Comisia pentru Situații Excepționale: autoritățile municipale au publicat o decizie în acest sens

  DOC/ Solicitarea făcută de către CSE Chișinău către Comisia pentru Situații Excepționale: autoritățile municipale au publicat o decizie în acest sens
  de
  21 aprilie 2021 | 17:29

  Autoritățile municipale solicită Comisiei pentru Situații Excepționale, responsabilă de gestionarea situației pandemice pe perioada stării de urgență instituită în R. Moldova, să examineze posibilitatea reluării activităților culturale, dar și posibilitatea de redeschidere a sălilor de concert, teatre și cinema.

  O soliciatre în acest sens se conține în Decizia nr. 3 a Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău emisă la 21 aprilie curent.

  Astfel, CSE Chișinău solicită autorităților centrale, CSE a R. Moldova, examinarea redeschiderii sălilor de spectacol, la o capacitate maximă de 50% cu respectarea tuturor măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

  Reieșind din multiplele demersuri ale oamenilor de cultură, dar și ale cetățenilor municipiului Chișinău, se solicită Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova examinarea oportunității reluării evenimentelor culturale în aer liber, cât și reluarea activității sălilor de spectacol (teatre și sălile de concert) și de cinema, la o capacitate maximă de 50%, respectând prevederile Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, aplicate în activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, aprobate prin Hotărârea nr. 31/2020 a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică”, se menționează în Dispoziția CSE Chișinău.

  Decizia nr. 3 a CSE Chișinău:

  Decizia Nr. 3 Com. Situatii… by Primăria Chișinău

  Totodată, prin Decizia nr. 3 autoritățile municipale au reiterat portul obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public.

  Tot în decizie se menționează că autoritățile municipale solicită, în continuare, suportul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Carabinieri pentru controlul și monitorizarea respectării regulilor de sănătate publice și de prevenire a răspândirii infecției de tip nou COVID-19, în stradă și Ia stațiile de transport public din municipiul Chișinău, cât și în spațiile de utilitate publică.

  Anterior, autoritățile municipale fiind în dezacord cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a interzice aflarea în parcuri și la terenuri de joacă, a decis la 3 aprilie, printr-o decizie a Comisiei municipale de Sănătate Publică, admiterea aflării cetățenilor în spațiile publice – parcuri sau terenuri de joacă într-un grup de maxim trei persoane. Anunțul a fost făcut atunci de către primarul Capitalei, Ion Ceban.

  DETALII AICI: Autoritățile municipale, în dezacord cu decizia CSE: ieșirile în parcuri și la terenuri de joacă, permise în grup de trei persoane, iar purtarea măștilor – obligatorie. Ceban: „A fost permis că să nu arătăm straniu”

  De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”, este mesajul preelectoral al Partidului Socialiștilor, care poate fi citit pe panourile stradale. Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt…
  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM, a declarat Igor Dodon, la emisiunea Prime Time, de la Prime TV. „Pe mine așa m-au învățat părinții, bunicii, că tot timpul trebuie să ofer l…
  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin