• ads
 • (doc) Patru condamnări în dosarul grădinițelor, nicio persoană după gratii

  (doc) Patru condamnări în dosarul grădinițelor, nicio persoană după gratii
  vizualizări
  12 iulie 2017 | 12:43

  La 10 iulie, după doar trei şedinţe de judecată, una dintre care – amânată, patru inculpaţi învinuiţi de corupţie în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie, care au recunoscut toate acuzaţiile aduse de procurori şi au cerut examinarea cauzei în procedură simplificată, și-au aflat sentințele, niciunul dintre aceștia însă nu a ajuns după gratii. Este vorba despre doi reprezentanți ai firmei „Sanex Comerț” SRL și doi funcționari de la Spitalul Raional Hâncești care au primit amenzi penale pentru trafic de influență, dar și acte de corupere activă și pasivă, nu și pentru livrarea de produse alterate sau de o calitate îndoielnică. Hotărârea pe numele celor patru a fost pronunțată de către magistrata Galina Moscalciuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

  Natalia şi Serghei Bahcivanji, administratori „Sanex Comerţ” SRL,  firmă care numai în 2016 a livrat grădiniţelor din sectoarele Centru, Botanica şi Ciocana, produse alimentare în valoare de circa 8 mln de lei, s-au ales cu închisoare cu suspendare pentru două episoade de corupere activă a funcționarilor de la Ministerul Apărării și Spitalul Raional Hâncești.

  Soții Bahcivanji, care sunt fiica şi ginerele Tatianei Cebotari, consilieră a fostei ministre a Educaţiei, Corina Fusu, au fost condamnați la câte doi ani și sașe luni de închisoare, dar pedeapsa a fost suspendată pentru un an, timp în care au obligația să nu-și schimbe domiciliul fără acordul organului competent. De asemenea, aceștia au primit și câte o amendă de 66 000 de lei.

  „Sanex Comerţ” SRL, cu sediul în satul Alexandrovca, raionul Ialoveni, este administrată de Stepanida Grosu. În 2016, SRL-ul a semnat circa 250 de contracte cu instituţii de învăţământ sau spitale de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cu Ministerul Apărării şi IMSP SR Hânceşti. În ultimii ani, potrivit datelor Registrului de Stat al Achiziţiilor Publice, „Sanex Comerţ” a livrat produse alimentare Spitalului din Hânceşti în valoare de peste 1,7 mil. de lei, iar Ministerului Apărării – de 1,1 mil. de lei.

  „Sanex Comerţ” SRL este singura firmă figurantă în scandal care a ajuns în lista de interdicţii a Agenţiei Achiziţii Publice. La 2 ianuarie, după solicitări ale Direcţiilor Educaţie din sect. Botanica şi Ciocana, ale Primăriei Soroca, LT „Petre Ştefănucă” şi ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), pe motiv că nu şi-a îndeplinit obligaţiunile contractuale, SRL-ul a primit interdicţia de a participa la licitaţii publice până în 2020.

  Andrian Lemnaru, jurist la Spitalul Raional Hânceşti, care a recunoscut acuzațiile procurorilor de trafic de influență, a primit o  amendă de 60 de mii de lei și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de doi ani. Victor Goroholschi, şef al serviciului achiziţii publice al aceleiaşi instituţii medicale, acuzat de corupție pasivă, a fost sancționat cu o amendă de 24 000 de lei și a primit interdicția de ocupa funcții publice, de asemenea, în decursul a doi ani. Totodată, instanța l-a anunțat că timp de 72 de ore de la intrarea în vigoare a sentinței, are dreptul să achite jumătate din suma amenzii, iar în acest caz se va considera că sancțiunea amenzii este executată integral.

  Cei doi funcționari, Lemnaru și Goroholschi, urmează să achite în beneficiul statului câte trei mii de lei.

  Codul de Procedură penală  prevede că inculpații care au recunoscut săvârşirea faptelor indicate în rechizitoriu şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penale, „beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă”.

  Sentința este cu drept de atac în ordine de apel în Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

  Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privința lui Eugeniu Vereaghin, şef al secţiei alimentare a Ministerului Apărării, care nu a recunoscut vina.

  Scandalul grădiniţelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale, au fost reţinute şi escortate la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. La scurt timp, CNA a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe, dar şi un studiu care viza companiile implicate în scandal, acestea fiind blamate public.

  La sfârşit de mai, în altă cauză penală, pe banca acuzaţilor au ajuns doi administratori de firme şi două funcţionare de la DETS Buiucani: Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, Buiucani, Carina Pendus, jurist în aceeaşi Direcţie, Ghenadie Nicorici, administrator al „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, şi Lilian Sofrone, administrator al „Lovis Angro” SRL.

  Alţi 15 agenţi economici şi funcţionari sunt vizaţi în cea de-a treia cauză penală deschisă în acest dosar, aflată încă la etapa urmăririi penale.

  Citiți și

  Dosarul licitaţiilor trucate în educaţie: Milioane cu statul de pe banca acuzaţilor

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  Primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, susține că va merge în proces de judecată după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 9 iulie, un act de constatare în privința sa, în care este indic…
  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 9 iulie, în lectura finală.    Potrivit proiectului, domeniul d…
  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Valul doi, de prezidențiale

  Un avocat, contaminat cu COVID-19, s-a tratat acasă, la recomandarea medicului de familie… A ajuns la spital în stare gravă, după o săptămână de la începerea tratamentului efectuat în izolare. O juristă, afecta…
  Valul doi, de prezidențiale

  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

  Italia şi-a închis joi, 9 iulie, graniţele pentru persoanele care sosesc din Republica Moldova și alte 12 ţări, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus,…
  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

  DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat

  Sesiunea de examene programată pentru luna iulie curent va fi anulată. Parlamentul a aprobat joi, 9 iulie, în două lecturi, proiectul de lege  pentru modificarea Legii privind anularea examenelor nați…
  DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament