Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Guvernul alocă din fondul…

DOC Guvernul alocă din fondul de intervenție peste 41 milioane de lei pentru plata indemnizației de 16 mii de lei pentru medici și nu numai

Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre prin care vor fi alocate peste 41 milioane de lei autorităților administrației publice centrale și locale pentru acordarea indemnizațiilor unice de 16 mii de lei personalului medical infectat cu COVID-19, precum și altor angajați care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Conform legislației, de indemnizația în valoare de 16 mii de lei vor beneficia toți angajații sistemului medical care au suferit de COVID-19, în timp ce pentru celelalte categorii măsura prevede că indemnizația va fi acordată celor care s-au infectat până la 30 septembrie 2020.

Conform hotărârii de Guvern, cele peste 41 de milioane de lei vor fi alocate din fondul de intervenție al Cabinetului de miniștri.

Autoritățile publice, în calitate de beneficiari ai mijloacelor financiare alocate, vor întocmi documentele necesare pentru finanțarea cheltuielilor respective prin intermediul instituțiilor în care persoanele activează

Cei mai mulți bani vor fi acordați Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mai exact, 14 704 milioane de lei vor primi angajații sistemului medical care au suferit de COVID-19.

Puțin peste 6 milioane de lei vor merge către Consiliul municipal Chișinău, iar câte 1 milion de lei va fi alocat Consiliului raional Cahul, Consiliului raional Florești și Comitetului executiv UTA Găgăuzia.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că, „chiar și într-o perioadă dificilă, Guvernul a identificat surse pentru a-și onora obligațiile față de medici și cei care luptă cu pandemia”.

„Cabinetul de miniștri va continua să identifice mijloace bănești și să își onoreze obligațiile”, a precizat Ciocoi.

La 27 ianuarie, bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova este de 156 972. În total, 147 380 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 3 381 de persoane au pierdut lupta cu boala.