Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul șef de la…

DOC Fostul șef de la SIS este angajat la MAEIE în funcția de ambasador cu misiuni speciale. Ce presupune noua funcție deținută și averea cu care a ajuns la ministerul de Externe

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, care în luna mai curent și dat demisia și a plecat de la cârma Serviciului, a fost angajat în funcția de ambasador cu misiuni speciale în cadrul Ministerul de Externe și Integrarii Europene.

Contactat de Ziarul de Gardă, Daniel Vodă, purtător de cuvânt, șef al Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa, ne-a comunicat că Esaulenco ocupă oficial această funcție din 28 iulie curent.

Potrivit responsabilului de la MAIE, funcția pe care o deține fostul director al SIS este o funcție care presupune realizarea unor sarcini specifice de la Conducerea ministerului.

La Ministerul de Externe, Esaulenco a ajuns cu un salariu de 360 183 pe care l-a obținut în anul 2022 în calitate de director la SIS.

În declarația de avere și interese personale depusă la investirea în noua funcție, Esaulenco a indicat că a obținut tot în 2022 o indemnizație de îngrijire a copilului în sumă de 82 563 de lei.

Esaulenco declară că nu deține niciun imobil și că locuiește într-un apartament deținut de socrii săi. Fostul șef de la SIS spune că are în proprietate două automobile, o Toyota HIGHLANDER fabricată în 2021 și procurată în 2022 cu 43 444 de euro și o Toyota Auris cumpărată în 2021 cu 150 000 de lei.

La 30 mai curent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco. Ulterior, la 2 iunie, majoritatea parlamentară a aprobat cererea de demisie a lui Esaulenco.


Potrivit CV-ului, Alexandr Esaulenco a făcut studii în drept la ULIM, iar din 1999 activează în cadrul SIS. Acesta a evoluat de la funcția de ofițer de securitate la cea de șef al direcției generale contraspionaj, de șef al direcției generale contrainformații militare și de director adjunct al SIS.

Adjunct al Serviciului, Esaulenco a ajuns în noiembrie 2018, fiind propus în funcție de fostul director al SIS, Vasile Botnari.

În iunie 2019, Parlamentul, cu votul a 59 de deputați, l-a numit pe Alexandr Esaulenco în funcția de director al SIS.