Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Directoarea unei grădinițe, reținută…

DOC Directoarea unei grădinițe, reținută de CNA în 2017 pentru că ar fi pretins și primit 1800 de lei, achitată de instanța de judecată

Marina Hasiev, directoarea grădiniței nr 130 – Foișor din capitală, reținută în 2017 de către ofițerii CNA și învinuită că ar fi pretins și primit 1800 de lei de la părinții unui copil pentru a-l înscrie la grădiniță a fost declarată nevinovată de instanța de judecată. Sentința a fost pronunțată la 17 martie de Judecătoria Chișinău. Împreună cu ea a fost achitată și o angajată a instituției preșcolare, judecată în același dosar.

Ce anunța CNA în septembrie 2017

Şefa unei grădiniţe din capitală a fost reţinută de procurori şi ofiţerii CNA într-un dosar de corupţie. Directoarea este bănuită că ar fi pretins şi primit 1800 de lei de la părinţii unui copil pe care l-ar fi înscris la grădiniţă. Femeia a fost reţinută pentru 72 de ore şi se va afla, în această perioadă, în custodia poliţiei.

Potrivit denunţătorului, în cadrul discuţiei cu metodista şi directoarea grădiniţei, femeii i s-a dat de înţeles că, pentru înscrierea minorului, va fi necesară transmiterea unei sume de bani, fără a specifica suma. Ulterior, când s-a prezentat la grădiniţă, i s-a sugerat suma de 800 de lei, pe care a transmis-o directoarei. După ce minorul a fost înscris în una din grupe, mama copilului a fost telefonată din nou de metodista instituţiei care i-ar fi spus că suma e prea mică şi că mai trebuie 1000 de lei.

Astfel, în scopul voalării intenţiilor sale, la 13.09.17, reprezentanţii grădiniţei i-au transmis tatălui copilului două ordine de încasare a numerarului – unul în sumă de 1000 lei, cu specificarea „taxă de aderare la asociaţia părintească”, iar altul în sumă de 350 lei  – „cotizaţie de membru al asociaţiei” pentru luna septembrie 2017. Totodată, la 14.09.2017, educatoarea grupei i-a comunicat mamei copilului că directorul grădiniţei a rugat-o să-i reamintească că banii, în sumă de 1000 lei, nu trebuie achitaţi la bancă, conform ordinului de încasare, dar ei personal.

Șefa grădiniţei a fost reţinută la locul de muncă şi escortată la CNA pentru audieri. În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 324 Cod penal – corupere pasivă. Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de închisoare pentru comiterea unei asemenea infracţiuni. Cazul este investigat, sub toate aspectele, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi tragerea lor la răspundere.

Ce a decis instanța în martie 2021

Marina Hasiev, directoarea grădiniței a fost judecată împreună cu Zinaida Stanciuc, metodist-educator la aceeași instituție preșcolară. Judecătoria Chișinău, prin intermediul judecătorului Ghenadie Plămădeală a decis să le achite pe ambele inculpate, pe motiv că faptele lor nu conțin elementele unei infracțiuni.

„Răspunderea penală pentru coruperea pasivă nu poate fi aplicată atunci când foloasele necuvenite sunt pretinse, primite sau acceptate după îndeplinirea sau neîndeplinirea, întârzierea sau grăbirea unei acțiuni ce ține de obligațiile de serviciu ale persoanei cu funcție de răspundere. În acest caz, lipsește unul din semnele obligatorii ale componenței de corupere pasive – scopul infracțiunii”, se spune în motivarea sentinței.

„Declarațiile martorului Ana Uricu nu confirmă fapta incriminată, deoarece atât la organul de urmărire penală, cât şi în ședință de judecată s-a stabilit că, copilul ei a fost înmatriculat la grădinița nr.130 în baza îndreptării DGETS a CMC, iar de facto frecventarea grădiniței a început la 04.09.2017 și pentru înmatricularea copilului era la curent că urma să achite suma de 1000 lei, fiind de acord cu această condiție pe carte a transmis-o la 20.09.2017. În acest sens, instanța reține că pretinderea la suma de 1000 lei de către Stanciuc Z. și nu Hasiev Marina, care nici nu se află la serviciu la momentul discuției cu educatoarele Guțu N., Petrache N. a avut loc ulterior momentului înmatriculării copilului Anei Uricu, or pentru infracţiunea de corupere pasivă este necesar ca acţiunea de pretindere să fie anterioară, dar nu
ulterioară realizării scopului”
, a constatat instanța.

„La speță lipseşte unul din semnele obligatorii ale componenţei de infracţiune prevăzute la art.324 alin. (4) CP RM și anume, scopul infracţiunii, care a avut loc la 20.09.2017. În caz contrar, chiar dacă persoana cu funcție de răspundere obţine respectiva remuneraţie ilicită, aceasta o obţine nu pentru a îndeplini sau nu a îndeplini, ori pentru a întârzia sau grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale ori contrar funcţiei în cauză”, argumentează instanța. „De asemenea instanța reține, că nu a existat nici o condiţionare din partea inculpatelor în transmiterea taxei de aderare în sumă de 1000 lei, iar în lipsa unei condiţionări, se atestă lipsa scopului infracţiunii, în calitate de semn obligatoriu al componenţei de corupere pasivă, ceea ce denotă că, cele comise nu pot constitui corupere pasivă” se spune în sentință.

„În consecinţă, prin analiza materialului probator menţionat, instanţa în temeiul prevederilor art.390 alin.3 și 1, pct.3 CPP al RM va adopta o sentinţă de achitare cu reabilitarea deplină a Marinei Hasiev și Zinaidei Stanciuc din motivul că, faptele incriminate inculpatelor nu întrunesc elementele infracţiunii”, a concluzionat instanța. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Conform informațiilor publice, Hasiev este și astăzi directoarea grădiniței nr. 130.