Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Certificatul de vaccinare emis…

DOC Certificatul de vaccinare emis de Ministerul Sănătății din R. Moldova, recunoscut pe teritoriul Italiei

Certificatul de vaccinare emis de Ministerul Sănătății din R. Moldova este recunoscut pe teritoriul Italiei pentru persoanele vaccinate cu serurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), iar valabilitatea certificatului emis de R. Moldova este aceeași ca și a certificatului verde (GrenPass) emis de statul italian. Anunțul a fost făcut sâmbătă de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit ministrei, valabilitatea certificatelor de vaccinare obținute peste hotare este aceeași ca și a certificatului verde (GrenPass) emis de statul italian. Potrivit prevederilor legale menționate mai sus, la moment, cetățenilor Republicii Moldova care se află pe teritoriul Italiei pe motiv de muncă sau studii, indiferent dacă sunt înscriși la Serviciul Național de Sănătate, le este recunoscută vaccinarea efectuată în Republica Moldova, daca aceasta a fost efectuată cu vaccinuri autorizate de EMA.

Certificatele respective trebuie să cuprindă următoarele informații: (i) numele de familie, prenumele și data nașterii, (ii) date referitoare la vaccin (denumirea/lotul), (iii) data administrării vaccinului, (iv) date referitoare la autoritatea care a eliberat certificatul (statul/autoritatea sanitară). Se acceptă certificatele eliberate/prezentate pe format de hârtie sau digital în una din următoarele limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă sau germană.

La 23 septembrie curent Ministerul Sănătății Italiei a emis un document prin care se reglementează recunoașterea ciclului de vaccinare pentru prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 efectuat peste hotarele Italiei:

În urma evaluării pozitive de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a siguranței, calității și eficacității acestora, Comisia a acordat, până în prezent, autorizația de introducere condiționată pe piață pentru 4 vaccinuri dezvoltate de:


Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor, a regiunilor administrative speciale și a altor entități și autorități teritoriale în privința cărora restricțiile de călătorie ar trebui să fie eliminate. În mod concret, Chile, Kuweitul și Rwanda au fost adăugate pe lista țărilor ale căror turiști pot călători fără restricții, cum ar fi carantina obligatorie, iar Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova au fost înlăturate de pe listă.

În acest context, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cetățenii Republicii Moldova și persoanele cu reședință legală în țara noastră vor putea efectua în statele spațiului Schengen exclusiv călătoriile esențiale. Nu va mai fi posibilă realizarea călătoriilor neesențiale în baza unui rezultatul negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv. Detalii aici.

Citiți și: DOC/ Informații actualizate. Condițiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni pe teritoriul altor state