Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Informații actualizate. Condițiile de…

DOC Informații actualizate. Condițiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni pe teritoriul altor state

Imagine-simbol: Digi 24

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 24 septembrie, alerte de călătorie. Din 23 septembrie, urmare a înrăutățirii situației epidemiologice în țara noastră, R. Moldova a fost exclusă de către Uniunea Europeană (UE) din lista țărilor terțe pentru cetățenii cărora ar trebui eliminate restricțiile de călătorie. Astfel, reprezentanții MAEIE anunță că persoanelor vaccinate ar trebui să li se permită să călătorească către UE dacă sunt imunizate cu un vaccin împotriva COVID-19 aprobat de UE și dacă au primit ultima doză recomandată a vaccinului cu cel puțin 14 zile înainte de sosire.

Restricții de intrare pe teritoriul României

Începând cu 1 iunie curent, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Măsura carantinei

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

Începând cu 23 septembrie curent, au fost efectuate modificări în legislația privind regimul carantinei, în sensul creșterii limitelor de vârstă pentru aplicabilitatea excepțiilor în cazul minorilor (de la 6 la 12 ani).

Prevederi privind tranzitul

În cazul străinilor aflați în tranzit – intrarea pe teritoriul României poate fi permisă dacă prezintă garanții că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României – având acte confirmative în acest sens. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență).

Restricții de intrare pe teritoriul Ucrainei

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina (polița de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina), precum și unul din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau
  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau
  • certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID19, recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

Documentele menționate urmează a fi emise sau traduse în limba engleză. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală. În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat a Ucrainei, pentru intrare sau tranzit, va fi refuzată.

Totodată, cetățenii R. Moldova la intrare în Ucraina (cu excepția celor care dispun de certificate medicale ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19) vor fi impuși să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului.

Prevederi privind tranzitul

Din data de 20 septembrie 2021 tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R. Moldova, poate fi realizată în baza unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul), a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, precum și unul din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau
  • certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce
    confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID19, recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor, a regiunilor administrative speciale și a altor entități și autorități teritoriale în privința cărora restricțiile de călătorie ar trebui să fie eliminate. În mod concret, Chile, Kuweitul și Rwanda au fost adăugate pe lista țărilor ale căror turiști pot călători fără restricții, cum ar fi carantina obligatorie, iar Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova au fost înlăturate de pe listă. Detalii aici.

În acest context, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cetățenii Republicii Moldova și persoanele cu reședință legală în țara noastră vor putea efectua în statele spațiului Schengen exclusiv călătoriile esențiale. Nu va mai fi posibilă realizarea călătoriilor neesențiale în baza unui rezultatul negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.