(DOC) Ce a scris CEC despre votul diasporei în Raportul în baza căruia se va decide validarea alegerilor

În termen de zece zile, Curtea Constituțională urmează să decidă dacă confirmă sau infirmă rezultatele alegerilor prezidențiale și să valideze mandatul președintelui ales, Igor Ddon. Astăzi CEC-ul a trimis instanței constituționale Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016. În document, la capitolul Votul în străinătate, Comisia scrie că la 13 noiembrie 2016, peste hotare au votat 138 720 de alegători, număr record din istoria alegerilor în R. Moldova.
De asemenea, CEC indică numărul contestațiilor care au fost depuse de cetățeni la birourile electorale din afara țării: 1434 de cetățeni au fost depus sesizări, contestații, solicitări „privind exercitarea dreptului de vot” în mod individual, iar 2597 de persoane au fost depuse în sesizări colective.
În timp ce mii de cetățeni la 13 noiembrie au raportat faptul că nu au putut participa la alegeri deoarece s-au epuizat buletinele și că statul nu a asigurat un drept constituțional, dar și că au parcurs sute și mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată decție de votare, CEC-ul prezintă Curții Constituționale doar că „au fost depuse solicitări privind exercitarea dreptului la vot”.
Citiți AICI Raportul CEC. Referința la votul în diasporă, pag. 45.
„În contextul celor enunțate, Comisia relevă că autoritatea competentă de a se expune asupra legalității procesului de organizare a scrutinului prezidențial este Curtea Constituțională, care urmează să aprecieze consecințele celor invocate asupra totalizării rezultatelor votării”, se arată în Raportul transmis către judecătorii CC.
Pe 20 noiembrie, la o săptămână de la turul II al scrutinului prezidențial, mii de cetățeni moldoveni din diasporă au organizați flasmob-uri și acțiuni de protest în cel puțin 30 de orașe din întreaga lume, iar un grup de circa 300 de persoane a protestat în PMAN din Chișinău cu sloganul „Vot furat”.
Diaspora a cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilro Externe și Integrării Europene. De asemenea, cetățenii au solicitat statului organizarea repetată a turului II de scrutin, deoarece 4 031 de moldoveni (potrivit CEC) aflați în străinătate nu și-au putut exercita dreptul la vot.
Astăzi, 21 noiembrie, doi avocați, mandatați de 143 de moldoveni stabiliți în Italia, Franța, Irlanda și Marea Britanie, au atacat în judecată două decizii ale Consiliului Electoral al Circumscripției municipale Chișinău nr. 1, din 16 și 17 noiembrie curent, prin care organul electoral decidea doar să ia act de contestațiile depuse de diasporă și să le „remită Curții Contituționale pentru a fi luate în calcul la confirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova”, fără a se pronunța asupra aspectului că ele denotă faptul că statul nu a asigurat dreptul la vot.
Curtea Constituțională va pronunța o decizie privind validarea alegerilor în termen de zece zile, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, respectiv, doar după ce diaspora va obține o decizie a instanței de judecată.