Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (DOC) Ce a scris CEC…

(DOC) Ce a scris CEC despre votul diasporei în Raportul în baza căruia se va decide validarea alegerilor

În termen de zece zile, Curtea Constituțională urmează să decidă dacă confirmă sau infirmă rezultatele alegerilor prezidențiale și să valideze mandatul președintelui ales, Igor Ddon. Astăzi CEC-ul a trimis instanței constituționale Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016. În document, la capitolul Votul în străinătate, Comisia scrie că la 13 noiembrie 2016, peste hotare au votat  138 720 de alegători, număr record din istoria alegerilor în R. Moldova.

De asemenea, CEC indică numărul contestațiilor care au fost depuse de cetățeni la birourile electorale din afara țării: 1434 de cetățeni au fost depus sesizări, contestații, solicitări „privind exercitarea dreptului de vot” în mod individual, iar 2597 de persoane au fost depuse în sesizări colective.

În timp ce mii de cetățeni la 13 noiembrie au raportat faptul că nu au putut participa la alegeri deoarece s-au epuizat buletinele și că statul nu a asigurat un drept constituțional, dar și că au parcurs sute și mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată decție de votare, CEC-ul prezintă Curții Constituționale doar că „au fost depuse solicitări privind exercitarea dreptului la vot”.

Citiți AICI Raportul CEC. Referința la votul în diasporă, pag. 45.

„În contextul celor enunțate, Comisia relevă că autoritatea competentă de a se expune asupra legalității procesului de organizare a scrutinului prezidențial este Curtea Constituțională, care urmează să aprecieze consecințele celor invocate asupra totalizării rezultatelor votării”, se arată în Raportul transmis către judecătorii CC.

vot-peste-hotare

Pe 20 noiembrie, la o săptămână de la turul II al scrutinului prezidențial, mii de cetățeni moldoveni din diasporă au organizați flasmob-uri și acțiuni de protest în cel puțin 30 de orașe din întreaga lume, iar un grup de circa 300 de persoane a protestat în PMAN din Chișinău cu sloganul „Vot furat”.

Dias­po­ra a cerut demi­sia con­du­ce­rii Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le și a Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lro Exter­ne și Inte­gră­rii Euro­pe­ne. De ase­me­nea, cetă­țe­nii au soli­ci­tat sta­tu­lui orga­ni­za­rea repe­ta­tă a turu­lui II de scru­tin, deo­a­re­ce 4 031 de mol­do­ve­ni (potrivit CEC) afla­ți în stră­i­nă­ta­te nu și-au putut exer­ci­ta drep­tul la vot.

Astăzi, 21 noiembrie, doi avocați, mandatați de 143 de moldoveni stabiliți în Italia, Franța, Irlanda și Marea Britanie, au atacat în judecată două decizii ale Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­cum­scrip­ți­ei muni­ci­pa­le Chi­și­nău nr. 1,  din 16 și 17 noiem­brie curent, prin care organul electoral  decidea doar să ia act de con­tes­ta­ți­i­le depu­se de dias­po­ră și să le „remi­tă Cur­ții Con­ti­tu­țio­na­le pen­tru a fi lua­te în cal­cul la con­fir­ma­rea rezul­ta­te­lor ale­ge­ri­lor pen­tru func­ția de pre­șe­din­te al R. Mol­do­va”, fără a se pro­nun­ța asu­pra aspectului că ele deno­tă fap­tul că sta­tul nu a asi­gu­rat drep­tul la vot.

Curtea Constituțională va pronunța o decizie privind validarea alegerilor în termen de zece zile,  dar nu mai devre­me de solu­ţio­na­rea defi­ni­ti­vă de către instanţe­le de jude­ca­tă a con­tes­ta­ţi­i­lor depu­se con­form pro­ce­du­ri­lor sta­bi­li­te de legi­sla­ţie, respectiv, doar după ce diaspora va obține o decizie a instanței de judecată.