Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Autoritățile de la București…

DOC Autoritățile de la București au actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. R. Moldova rămâne în „zona verde”

Imagine-simbol

Guvernul României a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență a cazurilor de COVID-19. R.Moldova rămâne în „zona verde”.

România a scos R. Moldova din „zona galbenă” la sfârșitul lunii aprilie curent.

Începând cu 1 iunie curent au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor, a anunțat Ambasada României în R. Moldova.

Astfel, cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

La intrare în România, persoanele care nu au simptome ale COVID-19 și nu au călătorit în ultimele 14 zile în una sau mai multe țări din „zona galbenă” sau „zona roșie”, nu vor fi plasate în carantină.

Persoanele care au călătorit, în ultimele 14 zile, în una sau mai multe țări din „zona galbenă” sau „zona roșie” ar putea să nu stea în carantină, dacă se încadrează în excepțiile prevăzute în cele trei hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență din România.

Pe 31 mai, șeful Serviciului diplomaţie publică, comunicare strategică şi interacţiune cu presa al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat pentru ZdG că cetățenilor R.Moldova nu li se va solicita testul COVID-19.

„Colegii de la Poliția de Frontieră a României au confirmat Ambasadei noastre la București că, potrivit informației pe care o au ei de la DSP, în cazul cetățenilor R.Moldova, având în vedere că suntem în zona verde, nu se solicită testul PCR COVID-19, în temeiul pct. (e) art. 2 din HG nr. 35 a Guvernului României”, a menționat pentru ZdG Daniel Vodă.

Guvernul de la București a stabilit pe 27 mai noile măsuri referitoare la regimul de călătorie în România pentru cetățenii străini, inclusiv cetățenii R. Moldova, care au intrat în vigoare pe 1 iunie curent. Astfel, cetățenii R. Moldova pot călători în România în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării COVID-19. 

Măsura carantinei

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin, inclusiv din R. Moldova. Prin excepție, pot fi scutite de măsura carantinei persoanele care fac obiectul prevederilor Hotărârilor CNSU nr. 28, 35 și 36 și anume:

  • Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
  • Persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
  • Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Ambasada României în R. Moldova a venit vineri, 4 iunie, cu mai multe precizări în legătură cu regimul de intrare pe teritoriul României. Potrivit notei emise, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Mai multe detalii aici: Precizările Ambasadei României în R. Moldova în legătură cu măsurile referitoare la regimul de intrare pe teritoriul României