Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ ANI verifică averea unui…

DOC ANI verifică averea unui membru CEC

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat procedura de control privind eventuala încălcare a regimului juridic de declarare a averii și a intereselor personale în privința membrului Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vadim Filipov. Controlul a fost inițiat în contextul unei sesizări depuse de deputatul Iurie Reniță.

Parlamentarul a cerut ANI verificarea averii lui Filipov, precizând că acesta ar fi făcut împrumuturi în perioada 2015-2016 de la SRL „Exclusiv Media” în suma de 1 milion lei, bani care n-au fost menționați în declarația de avere, deși era obligat să o facă în calitate de funcționar cu demnitate publică – consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea PSRM.

„După cum se cunoaște, în 2016 mai mulți fruntași PSRM-iști au făcut împrumuturi masive de peste 30 milioane de lei, prin intermediul SRL „Exclusiv Media” a lui Corneliu Furculiță și spălați prin filiera Bahamas, care au fost folosiți în campania prezidențială a lui Igor Dodon din 2016. Din cei 29 de fruntași și activiști PSRM-iști, implicați în această spălare de bani din Federația Rusă, prin offshore-ul din Bahamas „Westerby Limited”, fac parte deputații PSRM Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, inclusiv actualul adjunct de la SPPS generalul Petru Corduneanu. Dosarele acestor deputați, deopotrivă cu cele ale lui Corduneanu, Lebedinschi și Filipov și încă a 22 socialiști, se află în examinare atât la ANI cât la și Procuratura Anticorupție urmare sesizărilor mele si a celor comune cu deputații Octavian Tâcu si Lilian Carp”, susține Iurie Reniță.

Anterior, Iurie Reniță a făcut mai multe dezvăluiri despre implicarea deputaților socialiști în această schemă. Ulterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo spunea că pe acest caz au fost audiate peste 29 de persoane printre care și deputații Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea.