Principală  —  IMPORTANTE   —   Discuții la Guvern: 38 de…

Discuții la Guvern: 38 de localități, afectate de ploile puternice. Stocurile de racheta antigrindină trebuie suplinite și alte 18 stații – montate

sursa: Guvernul R.Moldova

În cele șase luni ale anului 2021, ploile puternice cu vânt și grindină au afectat 38 de localități din 17 raioane ale țării, a anunțat marți, 22 iunie, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, în cadrul unei ședințe convocate la Guvern, cu participarea ministrului agriculturii, Ion Perju, ministrului apărării, Victor Gaiciuc și șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Mihail Harabagiu.

„Au fost distruse 12 km de drum și smulse 820 m2 tablă de acoperiș. Au suportat pagube semănăturile agricole de pe o suprafață de peste 8 mii de hectare – porumb, floarea soarelui, orz și alte culturi. Pagubele materiale sunt estimate de primării, comisiile locale de situații excepționale și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, sunt datele prezentate de premierul interimar.

De la începutul anului, au fost utilizare 5 mii de rachete antigrindină, dublu față de perioada similară a anului trecut, au anunțat autoritățile. În acest context s-a menționat că trebuie suplinite stocurilor de rachete. Totodată, este necesară montarea a altor 18 stații antigrindină, pentru a extinde aria de protecție a raionelor Ștefan Vodă, Caușeni, Hâncești și Șoldănești.

Autoritățile au menționat că actualmente nu există pericole de inundații în lunca râurilor Nistru și Prut, chiar dacă debitul de apă se menține ridicat.

Premierul în exercițiu a dat indicații responsabililor să asigure inspectarea suplimentară a digurilor de protecție și întărirea acestora în funcție de necesitate.

Luni, 10 iunie, într-o conferință de presă, ministrul agriculturii, Ion Perju, a solicitat Guvernului în demisie să aloce 47 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor înregistrate de agricultori în urma precipitațiilor abundente.