Destinații turistice din Moldova pe care merită să le vizitezi: rezervația peisagistică „Fetești” și conacul familiei Ralli din satul Dolna

Pandemia provocată de COVID-19 ne-a făcut să vedem cu alți ochi R. Moldova și locurile ei frumoase, dar majoritatea dintre ele necunoscute și neexplorate suficient. Sabin Rufa, un tânăr student din Chișinău, care în prezent învață în Franța, a vizitat în ultimii ani nu mai puțin de 12 monumente de arhitectură din țară, iar în următoarele ediții ale ZdG vă va povesti despre ele și va încerca să vă convingă să mergeți să le vizitați.
În ediția de astăzi vă prezentăm, prin ochii lui Sabin, detalii despre conacul familiei Ralli din satul Dolna și rezervația peisagistică „Fetești” din raionul Edineț.
Rezervația peisagistică „Fetești” este o arie naturală de o frumusețe deosebită, aflată în raionul Edineț. Pe lângă imaginile copleșitoare pe care le oferă, aceasta conține elemente practic unice în lume – toltrele. Formațiunile neobișnuite de piatră ce pot fi observate de-a lungul râurilor Racovăț, Draghiște, în defileul Trinca și alte locuri sunt, de fapt, recifuri de corali, rămase după ce s-au retras Marea Sarmatică și Marea Tortoniană, cu cca 15-20 de milioane de ani în urmă.
Străvechiul sat Trinca e cunoscut drept loc al extragerii celui mai bun var din Moldova, iar în Fetești se află o uriașă carieră de piatră, în care vizitatorii pot observa nivelele de exploatare a calcarului. Deși nu este de dimensiuni mari, rezervația „Fetești” combină o multitudine de reliefuri, de la câmpii la hârtopuri, dealuri cu pășune și cu rocă, astfel bucurând toate gusturile și așteptările cu peisajele pe care le oferă. Un punct de acces pe care îl recomand este defileul „La Castel”, unde se poate ajunge foarte ușor din satul Gordinești.
Deși, din câte cunosc, nu are zone amenajate, este posibilă camparea pe colinele din rezervație grație terenului favorabil, proximității traseului, surselor de apă și a satelor Fetești, Trinca, Brânzeni și Gordinești. Cu toate acestea, vă recomand să vă aprovizionați cu apă, produse non-alterabile (sau rezistente la căldură) și alte obiecte, în dependență de anotimp, pentru a vă bucura la maxim de expediție.

Conacul familiei Ralli din satul Dolna, raionul Strășeni este un monument de istorie și arhitectură din secolul XIX de importanță națională. Zamfirache Ralli era un nobil basarabean de origine greacă ce deținea încă 5 sate din jurul Dolnei, ridicând acest conac la începutul anilor 1800 pe post de casă de vacanță. Adevărata faimă a locului vine, de fapt, de la prezența sa aici a vestitului Alexandr Pușkin. Acesta a fost adus la moșia părintească de fiul lui Zamfirache, Ion, care l-a găzduit pe poet o perioadă, în timpul exilului său în Basarabia. În Codrii din jurul conacului se află atât „Poiana Zamfirei”, cât și „Izvorul Zamfirei”, care fac referință la șatra de țigani, la frumoasa întâlnită de Pușkin și, în final, la muza pentru poemul său „Țiganii”. Datorită unor inițiative de renovare din 2002, conacul se află acum într-o stare extrem de bună de conservare, găzduind un muzeu cu obiecte de epocă, unele camere fiindu-i dedicate lui A. Pușkin. Pe teritoriu se mai află o statuie a poetului, pomi fructiferi, alei pe care vă puteți plimba și un foișor de unde puteți asculta liniștea ce era altădată astupată de lăutari, baluri și vânători boierești.
Conacul „Zamfir Ralli-Arbore” poate fi identificat pe aplicații de navigație ca Google Maps sau Maps.me, iar drumul până în satul Dolna este asfaltat. Fiind o filială a casei-muzeu „Alexandr Pușkin”, există un ghid care va încasa plata de intrare și care vă poate prezenta exponatele și istoria locului, între 10:00 și 17:00, de marți până duminică.
Sabin Rufa studiază Economie, Politică și Studii Internaționale în Marea Britanie, dar acum face un schimb Erasmus de un an la Pantheon-Sorbonne în Paris. Este pasionat de călătorii, mai ales în spațiul românesc, pe care adoră să îl descopere împreună cu prieteni sau familia.
P.S. Hai să redescoperim împreună R. Moldova!
Suntem siguri că și în localitățile sau în zonele în care locuiți, există locuri frumoase despre care merită să audă cât mai multă lume. Pe această cale, te provocăm să iei exemplul lui Sabin și să ne descrii monumentele de arhitectură din localitatea ta, monumente sau zone frumoase din țară care te-au impresionat și pe care le-ai vizitat. Te îndemnăm să ne lași impresiile cu care ai plecat de acolo, îndemnând astfel și alți oameni să le viziteze, pentru a le face cât mai cunoscute.
Te rugăm să ne trimiți textele și fotografiile tale, prin email, la [email protected], pe pagina noastră de Facebook sau prin poștă, pe adresa redacției din Chișinău. Autorii textelor pe care vom decide să le publicăm se vor alege cu premii din partea redacției: abonamente la ZdG sau obiecte de uz personal cu însemnele ZdG.