Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputații Platformei DA anunță că…

Deputații Platformei DA anunță că au expediat un demers în adresa Guvernului prin care solicită ca Ion Iovcev, directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, să fie repus în funcție

Sursa foto: Radio Europa Liberă Moldova

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) anunță miercuri, 23 iunie, că au semnat și expediat un demers în adresa Guvernului prin care solicită ca Ion Iovcev, directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, să fie repus în funcție. Despre asta a anunțat Dinu Plîngău printr-un mesaj pe Facebook.

Într-un mesaj pe Facebook, parlamentarul menționează că „demiterea lui Ion Iovcev din funcția de director al Liceului „Lucian Blaga” este ilegală”.

„Toți deputații Platformei DA au semnat un demers pe numele Guvernului Republicii Moldova prin care atenționăm despre ilegalitatea concedierii domnului Ion Iovcev, un om deosebit ce a promovat adevăratele valori și a demonstrat tărie de caracter. De asemenea, echipa noastră de juriști este gata să acorde consultanță și chiar reprezentanță în instanțele de judecată dacă va fi cazul și Guvernul nu va reveni la proceduri legale”, se arată în mesaj.

Europarlamentarul român Eugen Tomac a anunțat miercuri, 23 iunie, că fostul director al Liceului „Lucian Blaga”, unicul liceu românesc din capitala autoproclamatelor autorităţi de la Tiraspol, Ion Iovcev, care recent a fost eliberat din funcție de către ministra în exercițiu a Educației, Liliana Pogolșa, în perioada următoare, va exercita funcția de consilier al europarlamentarului.

Eugen Tomac susține că eliberarea lui Ion Iovcev din funcția de director al singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol este „o lovitură împotriva unui profesionist, a unui om de înaltă ținută morală și nu va rămâne fără consecințe”.

Pe 22 iunie curent, Ion Iovcev a fost eliberat din funcția de director al Liceului „Lucian Blaga”, care este unicul liceu românesc din capitala autoproclamatelor autorităţi de la Tiraspol. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra în exercițiu a Educației, Liliana Pogolșa.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Purtătoarea de cuvânt a MECC, Cristina Gonța, ne-a comunicat că Ion Iovcev a fost demis din funcția de director al liceului, din motiv că „a atins vârsta de 70 de ani”.

Ion Iovcev, un critic al regimului din stânga Nistrului, a fost în fruntea unicului liceu românesc de la Tiraspol mai bine de 29 de ani. Profesorul Ion Iovcev este deținător al Ordinului Republicii.