Declarație/Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor și un grup de angajați ai instituției califică declarațiile Nataliei Moloșag drept denigratoare: „Respingem hotărât aceste învinuiri, pe care le considerăm neîntemeiate și gratuite” – Ziarul de Gardă
 • Declarație/Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor și un grup de angajați ai instituției califică declarațiile Nataliei Moloșag drept denigratoare: „Respingem hotărât aceste învinuiri, pe care le considerăm neîntemeiate și gratuite”

  Declarație/Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor și un grup de angajați ai instituției califică declarațiile Nataliei Moloșag drept denigratoare: „Respingem hotărât aceste învinuiri, pe care le considerăm neîntemeiate și gratuite”
  02 decembrie 2021 | 11:38

  Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor și un grup de actuali și foști angajați ai Oficiului Avocatului Poporului califică declarațiile făcute miercuri, 1 decembrie, de actuala Avocată a Poporului Natalia Moloșag care a acuzat mai multe nereguli în cadrul instituției, declarând și că la preluarea mandatului nu a primit suport din partea colegilor din cadrul Oficiului, drept denigratoare. Într-o declarație comună publicată pe site-ul Ombudsman-ului aceștia menționează că „resping hotărât aceste învinuiri, pe care le consideră neîntemeiate și gratuite”.


  DECLARAȚIA AVOCATULUI POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI ȘI A UNUI GRUP DE FOȘTI ȘI ACTUALI ANGAJAȚI AI OFICIULUI AVOCATULUI POPORULUI ÎN LEGĂTURĂ CU AFIRMAȚIILE DENIGRATOARE LA ADRESA INSTITUȚIEI OMBUDSMANULUI, ADUSE DE CĂTRE AVOCATUL POPORULUI, NATALIA MOLOȘAG:

  „În cadrul conferinței de presă din 1 decembrie curent, Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, a lansat mai multe acuzații în adresa angajaților Oficiului Avocatului Poporului și conducerii anterioare a instituției, a criticat dur modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului Avocatului Poporului în perioada anterioară numirii sale în funcție. Mai mult, ea a declarat că o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat și că informațiile apărute în presă despre ea ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia.

  Semnatarii Declarației resping hotărât aceste învinuiri, pe care le consideră neîntemeiate și gratuite. Avocatul Poporului nu a probat în nici un fel aceste acuzații și nici nu are cum să le probeze. Încercarea de a prezenta lucrurile în atare manieră  este un gest de disperare pentru a sustrage atenția opiniei publice de la adevăratele abateri pe care le-a comis domnia sa prin implicarea unei persoane neangajate oficial nu doar în activitatea instituției, dar și în luarea unor decizii importante referitoare la aceasta. Spre deosebire de Avocatul Poporului, funcționarii Oficiului Avocatului Poporului și cei care și-au dat demisia din cauza atmosferei din instituție în ultimele două luni pot oferi multe detalii despre modul de administrare a acesteia cu participarea așa numitului „asistent personal ” al Ombudsmanului, Dumitru Godorog. Nimeni dintre funcționari nu a sabotat-o pe Natalia Moloșag, dimpotrivă, în realitate ea a ignorat comunicarea cu cea mai mare parte dintre angajați.

  Rezultatele inventarierii la care a făcut trimitere Natalia Moloșag nu au cum să ateste derapaje pentru că instituția a trecut  prin controale  realizate de Curtea de Conturi  și Inspecția financiară în 2018 și 2019. Ridicole sunt de-a dreptul învinuirile privitoare la starea avariată a sediului Oficiului Avocatului Poporului deoarece conducerea instituției pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate a făcut zeci de demersuri către autorități la acest subiect, iar regretatul Mihail Cotorobai a apelat chiar și la Comisarul CoE pentru drepturile omului, solicitându-i sprijinul în soluționarea acestei probleme.

  Publicitate

  Apreciem drept descalificante și revoltătoare afirmațiile privitor la dezordinea și haosul care ar fi prezente în instituție la intrarea Nataliei Moloșag în exercitarea mandatului, precum și gradul redus de funcționalitate a Oficiului Avocatului Poporului, pe care ea s-a angajat să o „reformeze” din temelie. „Reformele” s-au redus la aruncatul cu lejeritate la coș a tuturor procedurilor, metodologiilor interne, instrucțiunilor, strategiilor și altor documente importante, elaborate inclusiv din banii partenerilor internaționali în ultimii 5-6 ani. Toate procesele instituite cu atâta trudă și care în sfârșit au început să funcționeze eficient cu nonșalanță au fost anulate, fiind introduse altele noi care nu au nimic în comun nici cu serviciul public și nici cu normele de activitate ale unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului.

  Pentru prima dată de la creare, după reorganizare în baza Legii nr. 52, din 2015, Oficiul Avocatului Poporului a început să activeze pe nou, conform standardelor internaționale privind funcționarea unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului.  Instituția, mulți ani acuzată pe bună dreptate  că ar fi una recepționară de petiții (funcția de examinare a petițiilor fiind opțională conform Principiilor de la Paris), a elaborat studii, rapoarte speciale, tematice serioase, care au contribuit la identificarea de lacune în sistemul de protecție a drepturilor omului, a lansat recomandări pertinente, care au oferit autorităților consultanță și suport în rezolvarea problemelor de sistem din domeniul drepturilor omului.  Oficiul Avocatului Poporului a prezentat cu regularitate raportări pentru structurile ONU, s-a făcut auzită de la tribuna Consiliului ONU pentru drepturile omului, remarcată pentru mai multe inițiative și luări de atitudine. Instituția Națională pentru Drepturile Omului a fost acreditată în 2018 cu cel mai înalt statut – statutul „A” conform Principiilor de la Paris.

  Pentru prima dată în ultimii ani angajații Oficiului au avut sentimentul de satisfacție și mândrie pentru faptul că activează în aceasta instituție, care a devenit apreciată și credibilă. Și acum se afirmă că situația în Oficiul Avocatului Poporului este una deplorabilă și că totul trebuie schimbat.

  Suntem profund indignați de aceste declarații calomnioase, de modul ostil în care Avocatul Poporului a tratat și mai tratează majoritatea angajaților instituției, instituind o atmosferă de hărțuială, suspiciune și de neîncredere. Metodele de conducere aplicate de domnia sa au condus la demisionarea unor angajați-cheie în Oficiul Avocatului Poporului, pe care se ține memoria instituțională, un alt grup de funcționari  intenționând să părăsească în scurt timp instituția.

  Considerăm că Natalia Moloșag a demonstrat prin acțiunile și declarațiile sale că nu poate și nu are dreptul să fie Avocat al Poporului, funcție care implică competențe excepționale, calități morale deosebite și reputație ireproșabilă. Natalia Moloșag s-a discreditat în totalitate și prin orice zi de activitate în funcția de Avocat al Poporului îi aduce instituției grave prejudicii de imagine. Aceasta nu doar a implicat Oficiul Avocatului Poporului într-un imens scandal, dar a afectat încrederea oamenilor în institutul Avocatului Poporului, care trebuie să fie unul total independent de orice influențe și ingerințe din exterior. Or, prin oferirea asistentului său cu antecedente penale a posibilității de a lua decizii din numele său, Natalia Moloșag a neglijat în cel mai sfidător mod unul dintre principiile de bază ale funcționării unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Prin admiterea ca persoane străine să intre în penitenciare, Avocatul Poporului a compromis și Consiliul pentru Prevenirea Torturii, al cărui președinte este Natalia Moloșag.

  Un semnal îngrijorător în legătură cu impactul acțiunilor Nataliei Moloșag este intenția anunțată a unor parteneri de dezvoltare ai Oficiului Avocatului Poporului de a înceta colaborarea cu instituția noastră.  

  Din considerentele enunțate, solicităm Parlamentului să ia atitudine, potrivit Legii nr.52, față de situația creată, pentru a restabili funcționalitatea instituției, încrederea beneficiarilor și partenerilor în aceasta.  Orice acțiuni de intimidare, răfuială care vor fi luate față angajații Oficiului Avocatului Poporului semnatari ai prezentei Declarații le vom aprecia ca și răzbunare pentru avertizarea de integritate.

  Publicitate

  Prezenta Declarație va fi adusă la cunoștință organizațiilor internaționale, inclusiv a celor de profil”.

  Lista semnatarilor:

  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu
  Olga Vacarciuc, ex-secretar general al OAP,
  Natalia Vișanu,  fost șef de Direcție promovarea drepturilor omului și comunicare
  Angajații Oficiului Avocatului:  
  Ina Galan
  Cătălin Moroi
  Ecaterina Iosob
  Alexandru Zubco
  Mariana Haheu-Ciobanu
  Carolina Cazaciuc
  Svetlana Rusu
  Tatiana Popa
  Tamara Tentiuc
  Victor Solomon
  Rodica Malicev
  Iurie Dubenco
  Veaceslav Ursu
  Daniela Lungu
  Olga Zarișniuc
  Svetlana Mironova
  Liliana Dubenco
  Aladin Lozan
  Andrei Lupușor
  Elena Cernăuțeanu 
  Igor Muntean
  Valeriu Echim
  Mihail Lupașcu  
  Svetlana Balan
  Anastasia Catan
  Ion Miron
  Angela Vasilașcu
  Ada Șimon.

  Natalia Moloșag a declarat miercuri, 1 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, că își va depune demisia din funcția de Avocată a Poporului după ce sa va finaliza un control de verificare pe care l-a inițiat în cadrul instituției odată cu preluarea mandatului. Moloșag a declarat că la preluarea mandatului a depistat mai multe nereguli în cadrul instituției și a solicitat inițierea unui control în acest sens.

  Conferința de presă a venit după ce la 30 noiembrie curent, peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au solicitat explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”.

  ZdG a scris că Natalia Moloșag, Avocata Poporului, a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017 la 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani.

  Joi, 2 decembrie, Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a anunțat că a depus cerere de demisie în Parlamentul R. Moldova.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

  Dosarele angajaților companiei publice de radio și televiziune, Teleradio-Moldova, se păstrau, până nu demult, la Resurse Umane în mape moștenite de la KGB-ul sovietic. Asta spune Vlad Țurcanu, directorul gener…
  FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler