Principală  —  IMPORTANTE   —   Decesul copilului strivit de o…

Decesul copilului strivit de o creangă în Parcul „Alunelul”. Dosarul pentru neglijență în serviciu, trimis în judecată

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui angajat din cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi”, învinuit de neglijența în serviciu (art. 329 alin.2 lit.a) din Codul penal).

Învinuitul exercita, în momentul tragicului accident, funcția de maistru serviciul defrișare, fiind responsabil de asigurarea gospodăririi spațiilor verzi pe teritoriul sectorului Buiucani, municipiul Chișinău. El este acuzat de procurori că, în perioada 17 februarie 2022 – 14 mai 2022, nu și-ar fi îndeplinit în mod corespunzător obligațiile de serviciu, adică nu a organizat și nu a asigurat o verificare și curățare eficientă a arborilor de pe teritoriul Grădinii publice „Alunelul”, amplasată în strada Calea Ieșilor din municipiul Chișinău, din punct de vedere a pericolului de prăbușire sau rupere și a necesității defrișării sau curățirii acestora, pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea populației, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale.

Ca urmare, la 14 mai 2022, aproximativ ora 11:40, o cracă a unui plop a căzut peste un copil, provocând decesul acestuia.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, cauza, care a dus la ruperea și căderea, la 14 mai 2022, a secțiunii de arbore, a fost lipsa de rezistență a masei lemnoase, datorită stării avansate de putrefacție a arborelui. În condițiile unui sistem complex de măsuri preventive de gospodărire rațională a lucrărilor de regenerare/defrișare, era posibil de dedus la timp prezența unui pericol de rupere sau cădere a arborilor, mai notează procuratura.

Învinuitul a pledat nevinovat. Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Ziarul de Gardă a relatat despre acest caz, în cadrul anchetei  „Decesul unui copil și lanțul birocrației. Anchetă paralelă a ZdG în „Cazul Alunelul”, despre modul cum s-a ajuns la faptul că arborele respectiv nu a fost curățat la timp.

Maistrul pe defrișări, responsabil de sectorul Buiucani, Petru Carp, a fost surprins de ZdG chiar în Parcul „Alunelul”, la câteva zile după producerea incidentului soldat cu decesul unui copil. La întrebările reporterului ZdG referitoare la plopul canadian din care a căzut creanga uriașă, Petru Carp a răspuns: „Nu știu, nu comentez… Nu știu, nu-s la curent…” Apoi a dat vina pe faptul că autorizația de curățare a fost dată cu întârziere de către Agenția de Mediu, fără alte lămuriri.

Petru Carp, maistru „Spații Verzi”, sectorul Buiucani

ZdG: Dar ce-i cu craca asta care a căzut? Trebuia tăiată mai demult?

Petru Carp: Nu știu, nu comentez… Nu știu, nu-s la curent…

ZdG: Dar ați cerut să o tăiați? Ce ați făcut în privința asta? În privința copacilor ăștia, plopilor ăștia?

P.C.: Este document, este document la care noi lucrăm conform actului.

ZdG: Și ce spune documentul ăsta?

P.C. Ce spune?… Copacii care-s la defrișare și la curățire.

ZdG: Dar copacul ăsta, din câte am înțeles, trebuia mai demult curățat.

P.C.: Posibil…

ZdG: Și de ce nu s-a făcut?

P.C.: Târziu s-a dat autorizația.

ZdG: Păi, la sfârșitul lunii ianuarie s-au dat autorizațiile. Vă veți depune demisia, așa cum a cerut primarul?

P.C.: Dar eu nu-s … eu îs maistru, nu-s… șeful asociației.

ZdG: Dar maistru, asta ce înseamnă? Responsabil pe tot sectorul ăsta, pe tot parcul ăsta?

P.C.: Pe tot sectorul Buiucani.

După acel caz, a fost demis din funcție directorul Întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Serghei Carp, ca urmare a unei așa-numite anchete interne a Primăriei.

Ziarul de Gardă a mai dezvăluit că, după un caz similar, din vara anului 2016, tot în sectorul Buiucani al Capitalei, când în curtea unui bloc de pe strada Vasile Lupu, un copac a căzut peste o femeie, care din cauza traumelor a decedat pe loc, șeful sectorului Buiucani al Asociației Spații Verzi, Gheorghe Cojocaru, a fost învinuit și judecat pentru neglijență în serviciu, soldată cu decesul unei persoane.

Prima instanță l-a condamnat la 3 ani de închisoare, Curtea de Apel, însă, l-a achitat, pe motiv că factorii climaterici, precum vântul puternic și ploaia, ar fi provocat căderea copacului respectiv.

Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia instanței de Apel, după ce partea vătămată, mama femeii decedate, și-a retras recursul, iar cel al procurorului a fost respins. Cojocaru a revenit în funcție, după ce a fost achitat.

VIDEO/ Defrișări fără întocmirea actelor, rude angajate și muncitori impuși să lucreze în gospodăriile șefilor. Dezvăluirile unor actuali și foști angajați de la „Spații Verzi”