Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum vor beneficia de compensații…

Cum vor beneficia de compensații la energie persoanele care nu se vor înregistra pe platforma online. Explicațiile ministrului Muncii și Protecției Sociale

Sursa foto: gov.md

Persoanele care nu se vor înregistra pe platforma online www.compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensații la energie, ar putea primi categoria de vulnerabilitate energetică medie și, respectiv, compensații medii. Un anunț în acest sens a fost făcut luni, 3 octombrie, de Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în timpul consultărilor publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Spatari a menționat faptul că Regulamentul este în prezent într-o „variantă aproape definitivată”: „Noi vom avea o ultimă rundă de consultări tehnice cu echipa ministerului care definitivează Regulamentul. El va fi retransmis pentru avizare finală tuturor autorităților statului, astfel încât să fim gata cu promovarea lui la ședința de Guvern”.

„(…) Propunem ca la această etapă să oferim categoria de vulnerabilitate energetică medie, respectiv și compensația medie pentru toți cei care nu se vor înregistra în sistem. Cu alte cuvinte, cei care solicită o categorie ridicată sau foarte ridicată, vor trebui neapărat să se înregistreze în sistem. Asta va simplifica și înțelegerea cum funcționează sistemul, și va limita riscurile pentru erorile din sistem la atribuirea categoriilor prin metoda indirectă, dar nu este exclus ca pe viitor noi să aplicăm totuși acea metodologie pe care am supus-o avizării. Este încă o dată – un pas înapoi pentru a reduce din riscuri. Vom aplica pe viitor o metodă indirectă mai elaborată. Acum însă vom rămâne la această procedură simplificată (…)”, a declarat ministrul.

Anterior, oficialul a explicat că de compensații vor beneficia cei care achită efectiv facturile la energie.

„Și, în sistemul informațional, chiriașii vor declara pe propria răspundere că ei consumă energia la punctul de consum înregistrat în sistem. Cu alte cuvinte, dacă chiriașul are la dispoziție facturile pe care le achită, el se va înregistra în sistemul informațional și va declara pe propria răspundere că el sau familia lui este cea care achită această factură și va indica numărul locului de consum – acel cod NLC din factură – îl va indica în sistemul informațional și sistemul informațional va accepta acel punct de consum ca fiind alocat acelei familii. Atenție, un loc de consum va putea fi înregistrat de o singură familie și în cazul în care va exista două familii care vor dori să înregistreze același loc de consum, atunci va trebui să intervenim să verificăm, să vedem cine efectiv utilizează acel loc de consum, dar locul de consum odată înregistrat de o familie nu va putea fi înregistrat automat pentru o altă familie”, a afirmat Marcel Spatari.

Întrebat anterior de jurnaliști despre procedura prin care asistenții sociali comunitari și bibliotecarii vor asista persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru înregistrare individuală pe platforma online www.compensatii.gov.md, ministrul a spus că „oamenii se pot adresa singuri la registratori pentru asistență, dar și asistenții sociali comunitari vor putea să înregistreze beneficiarii care nu o pot face singuri”.

Pentru a beneficia de compensații la facturile pentru perioada rece a anului cetățenii vor trebuie să se înregistreze pe platforma „Vulnerabilitatea energetică” pe platforma online compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un regulament prin care explică modul în care cetățenii vor putea beneficia de compensații la energie, dar și cine anume va primi sau nu ajutor din partea statului. Proiectul de hotărâre în acest sens este supus consultărilor publice.

Cetățenii vor beneficia de compensații diferite ca și sumă în funcție de categoria de vulnerabilitate stabilită de autorități.

Gradul de vulnerabilitate va fi stabilit în funcție de raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.