Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum va fi sărbătorită Ziua…

Cum va fi sărbătorită Ziua Naţională a Vinului la Chişinău

Foto simbol

Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul. Timp de două zile, 5-6 octombrie, cea de-a 18-a ediție a sărbătorii naționale va trece dincolo de Piața Marii Adunări Naționale și va cuprinde întregul scuar al Catedralei, dar și strada pietonală din centrul Chișinăului. Totodată, un număr record de 68 de producători autohtoni de vinuri își vor prezenta vinurile și vor lansa noi produse în cadrul sărbătorii naționale.

Tradițional, startul sărbătorii va fi dat în Piața Marii Adunări Naționale. De o parte și de alta a bulevardului Ștefan cel Mare, în perimetrul PMAN, vor fi amplasate standurile celor 70 de vinificatori, în funcție de zonele cu Indicație Geografică Protejată pe care le reprezintă. Companiile vinicole vor oferi spre degustare oaspeților vinurile din roada anului 2019 și vinuri maturate, vor lansa noi produse, vor organiza degustări ghidate și masterclassuri, iar vizitatorii vor putea cumpăra vinurile la prețuri promoționale.

La intrările în Orășelul Vinului, pe bulevardul Ștefan cel Mare, va funcționa câte un infopoint, unde vizitatorii vor putea afla informații despre programul evenimentului și vor putea achiziționa Carnetul Degustătorului.

Potrivit organizatorilor, timp de două zile în inima capitalei vor fi amenajate mai multe zone:

Școala Vinului – În acest an, tradiționala Școală a Vinului va avea un program mult mai extins. Masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști vor fi ținute în cortul special amenajate din scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului”. Aici oaspeții sărbătorii vor fi inițiați în tainele consumului Vinul Moldovei.

Info point – Aici vizitatorii vor avea posibilitatea să primeasă informații referitor la orarul evenimentului, achiziționa Carnetul Degustatorului, materiale promoționale imprimate cu logo-ul WOM.

Zona de relaxare – oaspeții vor putea să stea în zona special amenajată cu măsuțe și bănci din materiale reciclabile și până la ora 16:00 vor avea ocazia să se bucure de recitalurile mai multor interpreți și formații („Select String Quartet”, „7Klasse”), precum și muzică mixată de mai mulți DJ, care vor evolua în PMAN.

Curte țărănească – În parcul Catedralei „Nașterea Domnului”, la Curtea Țărănească tradițională, gospodina și gospodarul casei vor întâmpina oaspeții curioși să vadă cele mai frecvente activități și lucrări desfășurate în plină toamnă. Tot aici vor avea loc mai multe ateliere de creație și de împletire a coșurilor și mobilierului din lozie și nuiele. În imediata apropiere, pe strada pietonală „E. Doga”, vizitatorii vor putea admira și cumpăra lucrările artizanale expuse de zeci de meșteri populari.

Târgul meșteșugarilor – Vinul Moldovei este o adevărată sursă de inspirație pentru meșterii noștri populari care vor pregăti mii de lucrări artistice, inspirate și dedicate acestei sărbători naționale. Ateliere de olărit, sculptat, pictat, brodat, croșetat, vă vor ajuta să petreceți și mai captivant timpul la sărbătoarea vinului.

Tururi VinicoleDrumul Vinului – Vizitatorii vor putea porni în tururi vinicole spre originile Vinului Moldovei, chiar de la infopoint-ul turistic situat pe bulevardul Grigore Vieru.

Zona gastronomică – Bucătăria tradițională va putea fi descoperită în Zona Arcului de Triumf, unde zeci de gospodine și companii de catering vor oferi vizitatorilor cele mai savuroase bucate moldovenești.

Program artistic și divertisment – concertele dedicate celei de-a 18-a ediții a Zilei Naționale a Vinului se mută pe scena principală din strada pietonală „E. Doga”, pe care vor evolua cei mai îndrăgiți artiști autohtoni și de peste hotarele țării:

5 octombrie

  • 17.00 – Formația „Via Dacă”
  • 17.45 – DJ Markus Lawyer
  • 18.25 – Formația „Luiku” (Ucraina)
  • 19.2019.40 Fondal Muzical (pregătire Lupii)
  • 19.40 – 20.30 Lupii – Alex Calancea Band.
  • 20.30 – 21.00 Fondal muzical.

6 octombrie

  • 16.30 – „Nico de Transilvania” trio instrumental, vocal17.15 – Pasha Parfenii + band instrumental
  • 18.30 – 18.40 Fondal musical (instalare V. Uzun)
  • 18.40 – Valentin Uzun și orchestra ”Lykos”
  • 19.30 – 19.45 Fondal Muzical (instalare ”Vița de Vie”)
  • 19.45 – 20.30 Formația ”Vița de Vie”
  • 20.30 – 21.00 Fondal muzical.