Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum funcționează afacerea cu criptomonede…

Cum funcționează afacerea cu criptomonede din regiunea transnistreană și cine sunt beneficiarii acesteia

Foto: moldgres.com

Afacerea cu criptomonede din regiunea transnistreană are ca beneficiar holdingul „Sheriff” și un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse. Potrivit unei investigații realizate de portalul anticorupție.md, achiziționarea echipamentului de producere a criptovalutei a fost efectuată printr-o bancă implicată în furtul miliardului, iar actorii și firmele implicate în afacerile din stânga Nistrului își desfășoară activitatea în zone precum Crimeea și Occident.

Mining este un proces complex prin care calculatoarele procesează „blocuri de date” dobândind criptomonede, cum ar fi Bitcoin-ul, iar fiecare Bitcoin este câștigat în urma rezolvării unei probleme criptografice, care necesită cantități uriașe de energie electrică.

Activitatea de mining din regiunea transnistreană este gestionată și controlată de holdingul Sheriff, proprietate a oligarhului local Victor Gușan, iar la conducerea companiei de stat Tehnopark, care intermediază vânzarea de curent electric este Veaceslav Cernikevici, un personaj din anturajul lui Gușan.

Compania de stat Tehnopark intermediază vânzarea de curent electric produs de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, deținută de compania rusească Inter-Rao, și centrala Sheriff-ului, Tirotex-Energo. Prin urmare, oricine vrea să investească în producerea de criptovalută în Transnistria trebuie să ajungă mai întâi la Tehnopark, iar de aici, potențialul investitor este preluat de directorul Veaceslav Cernikevici, care se ocupă de toate diligențele.

Mai precis, această companie de stat intermediază vânzarea de curent electric produs de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, deținută de compania rusească Inter-Rao, și centrala Sheriff-ului.

Toate acestea funcționează pe gazul rusesc pe care îl furnizează S.A. Moldovagaz, pe datorie, în stânga Nistrului. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, acumulându-se pe seama Moldovagaz.

Conform datelor unui raport al concernului rusesc din septembrie 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom constituia peste 6 miliarde de dolari americani. Peste 90% din această datorie o constituie datoria SAD Tiraspoltransgaz față de Gazprom. La aceasta se adaugă alte 1,2 miliarde de dolari cesionați de Gazprom în decembrie 2005 companiei fiice, Factoring Finance.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic şi financiar-bancar, în ultimii zece ani, 35% din bugetul regiunii transnistrene este finanțat din vânzarea gazului.

Autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului sunt cointeresate în creșterea consumului de energie electrică, care vor aduce acumulări mai mari în conturi de gaze, și respectiv surse suplementare în buget. Pe de altă parte, consumatorii de energie ieftină pot converti acest preț foarte ieftin la gaz, și respectiv la energie electrică, în bani cash – consumând energie pentru producerea criptovalutei”, a punctat expertul.

Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonede în ianuarie 2018, după adoptarea Legii cu privire la dezvoltarea tehnologiei blockchain.

La acest lucru a contribuit și Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei – Iuri Ceaika – în calitate de ambasador al Uniunii Antreprenorilor din Rusia „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria. După adoptarea Legii despre dezvoltarea tehnologiilor informaționale în republica moldovenească nistreană, la 31 ianuarie 2018, într-un interviu pentru publicația rusească „Kommersant”, Ceaika a afirmat că cinci–șase investitori ruși și-au exprimat interesul față de acest proiect, apreciind faptul că în stânga Nistrului există toate condițiile pentru mining: internet rapid și energie electrică ieftină.

Același Ciornîi a figurat ca proprietar al unui imobil, mai târziu proprietate a lui Ilan Șor, asupra căruia a fost pus sechestru. Solicitat să vorbească despre relații sale cu Șor, acesta a refuzat.

Serviciul Vamal a refuzat să ofere date statistice despre transportarea de echipament de mining în stânga Nistrului, motivând că în bazele de date aferente tranzacțiilor economice efectuate de către agenții economici din regiunea transnistreană nu au fost identificate mărfuri cu denumirea mining, deși, jurnaliștii au indicat în solicitare configurația tehnică a calculatoarelor.

Investigația completă poate fi accesată AICI.

Foto: Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, moldgres.com