Convorbirile gratuite pe rețelele de socializare fac moldovenii mai vorbăreți. Cine are de suferit?

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor și apariția posibilității convorbirilor gratuite pe rețelele de socializare, veniturile operatorilor de telefonie sunt în descreștere. Într-o analiză publicată pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță precizează că telefonia fixă se află în scădere deja zece ani consecutiv, odată cu creșterea accelerată a telefoniei mobile. Din 2016 însă se înregistrează un nou fenomen: a început să scadă și volumul de minute vorbite prin intermediul telefoniei mobile, constată Veaceslav Ioniță, menționând că 2017, anul în care cetățenii vor vorbi în rețea 34,5 miliarde minute, sau de trei ori mai mult decât în anul 2014, poate fi considerat anul „eliberării” de operatorii de telefonie.

Veaceslav Ioniță precizează că oamenii vorbesc mai mult, dar operatorii de telefonie fixă și mobilă câștigă mai puțin. Acesta constată că în următorii doi-trei ani, datorită tehnologiilor de comunicare și creșterii calității conexiunii la Internet, veniturile operatorilor de tehnologie mobilă vor scădea semnificativ.

„Noile tehnologii ne fac mai vorbăreți. Dacă 5 ani în urmă în mediu moldovenii vorbeau 10 minute pe zi, atunci în 2017 vom vorbi aproape de 4 ori mai mult sau 39,4 minute pe zi. Însă această creștere spectaculoasă se datorează exclusiv convorbirilor „gratis” din rețea. Noi din inerție continuăm să mai vorbim prin intermediul rețelelor de telefonie fixă și mobilă, însă deja al 3 an la rând numărul de minute vorbite prin intermediul telefoniei tradiționale scade continuu.

De aici și se nasc frustrările operatorilor de telefonie atât fixă cât și mobilă. Ei înțeleg prea bine că acest „coșmar” e doar începutul. Tehnologiile noi își îndeplinesc cu succes misiunea, iar comunicarea dintr-un lux al anilor 90 devine ceva obișnuit și fără mari costuri pentru consumatori”, scrie expertul pe blogul său.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *