Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Conducătorii tuturor partidelor politice ar…

Conducătorii tuturor partidelor politice ar putea fi obligați să depună declarații de avere. Propunerea legislativă a unui deputat PAS

Sursa: Parlament/Flickr.com

Președintele Comisie parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a anunțat luni, 15 ianuarie, că a înregistrat un amendament la proiectul de lege privind modificarea legii nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrității instituționale. Astfel, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) propune ca președinții și vicepreședinții partidelor politice, dar și membrii organelor executive centrale ale partidelor, să fie obligați să depună declarații de avere și interese personale.

Alesul poporului mai propune ca angajații instituțiilor publice și autorităților, cu unele excepții, care sunt la autogestiun, să fie obligați să depună declarații de avere și interese personale.

Excepție fac angajații care desfășoară activități auxiliare de secretariat, de protocol, administrativ-gospodăresc, tehnice, precum și angajații instituțiilor publice din domeniul sănătății, culturii, educații și cercetării.

În plus, amendamentul care urmează să fie examinat de Parlament prevede că persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare, cu unele excepții, la fel, vor trebui să depună declarații la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Totodată, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și municipale, societăților comerciale cu capital parțial sau majoritar de stat, cu unele excepții, vor trebui să depună declarația de avere.

„Integritatea trebuie să fie cartea de vizită a funcționarilor din instituțiile statului, inclusiv a liderilor partidelor politice. Oamenii trebuie să cunoască despre sursele lor de venit, așa cum trebuie să cunoască despre relația lor cu banul public. Nu o singură dată am fost martorii unor cazuri în care unii conducători de instituții publice, funcționari și politicieni, nu au putut justifica averile pe care le dețin, veniturile oficiale fiind opusul stilului de viață și a bunurilor pe care le au.

E nevoie să avem o lege care spune clar cine sunt cei care sunt obligați să facă declarații de avere și venit, care sunt funcțiile care presupun acest lucru și cum anume are loc acest proces.

Tocmai din acest motiv, astăzi am prezentat amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrității instituționale.

Aceste modificări vor contribui la prevenirea și combatere îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, a stărilor de incompatibilitate, precum și încălcării regimului juridic al restricțiilor pentru categoria de persoane ce vor întruni calitatea de subiect al declarării averii și intereselor personale”, a scris Lilian Carp pe rețelele de socializare.