Concurs pentru jurnaliști și studenții la jurnalism

În cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe, lansăm un concurs pentru studenții la facultatea de jurnalism și jurnaliștii începători din întreaga republică, inclusiv regiunea transnistreană, care doresc sa-și îmbunătățească performanțele în domeniul producerii reportajelor de investigație și a celor sociale pentru televiziune, radio și media online. Un singur participant va fi selectat pentru a face un stagiu la Reporter de Garda și de a produce cel puțin un reportaj video de 5-10 minute, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltare economică și culturală, probleme sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova. Se va face referire sau paralelă la situația din țările UE.

În cadrul acestui stagiu, tinerii jurnaliști vor petrece cel puțin 30 de zile, cumulativ pe parcursul a 3 luni, ( așa numitul learning-by-doing) în cadrul RdG, care oferă experiență jurnalistică la scrierea articolelor pentru ziare tipărite, portaluri on-line, produse video și radio.

Materialele video vor fi produse cu sprijinul Asociației Telejurnaliștilor Independenți (ATI – www.reporterdegarda.md),  și vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale.

Ulterior, pe perioada stagiului, persoana selectată va mai elabora 4 materiale (în formatul pe care şi-l vor alege, bazându-se pe capacități și experiența în domeniu) pentru a-şi întări cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti. Materialele vor fi tipărite în Ziarul de Gardă și/sau publicate pe portalurile on-line ale partenerilor. Toate materialele media vor fi în concordanță cu obiectivele și politica internă ale instituției în care își vor petrece stagiul.

În baza materialului video produs, stagiarul, împreună cu echipa de producție, va avea ocazia să organizeze discuții publice în regiuni, analizând și explicând subiectul respectiv împreună cu publicul larg. La finele stagiului, în cadrul unei ședințe comune, participanții vor avea posibilitatea să-și împărtășească între ei experiența și lecțiile învățate.

Toate cheltuielile legate de producerea reportajului TV şi a celor 4 materiale ulterioare precum și deplasările jurnalistului în țară vor fi acoperite de program. De asemenea, participanții vor primi un onorariu de pînă la 250 USD pentru reportajul video realizat, în funcție de calitatea și impactul materialului și de gradul de implicare și „prestația” participantului.

IREX Europe îi încurajează atât pe jurnaliștii vorbitori de română, cât și pe cei de limbă rusă să participe la acest concurs.

Experiența de lucru cu imaginea video va constitui un avantaj.

Persoanele interesate sunt solicitate să trimită CV-ul la adresa vpalamarciuc@irexeurope.eu, Viorica Palamarciuc, Manager de Proiect, și să completeze formularul de aplicare online pînă pe data de 17 iunie 2018.

Pentru detalii puteți să o contactați pe Daniela Galai, Coordonator de Proiect la 060464641 sau 022/22.55.95 sau pe Viorica Palamarciuc, la adresa menționată.

Doar candidații preselectați vor fi contactați.

IREX Europe est o oranizație non guvernamentala, non profit ce oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste și contribuie la reducerea conflictelor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.irex-europe.fr.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *