Concertul „Păstrați Iubirea. Protejați familia de violență”

Astăzi, 24 iunie, începând cu ora 18:00, în Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău, se va desfășura concertul „Păstrați Iubirea. Protejați familia de violență”. Evenimentul marchează finalul campaniei de prevenire și combatere a violenței în familie.

Violenţa domestică ucide zilnic câte 200 de femei din întreaga lume. „Anual, peste 60.000 de femei mor din cauza violenţei domestice. Dacă am compara aceste statistici cu cele din aviaţie, am putea spune că, zilnic, în lume se prăbuşeşte câte un avion cu 200 de femei la bord. Ne cutremurăm atunci când vedem la ştiri că s-a produs un accident aviatic, ne este milă de acei oameni care au urcat la bord şi şi-au pierdut viaţa, dar rămânem reci şi indiferenţi când vorbim despre victimele violenţei domestice”, susţine Ulziisuren Jamsran, reprezentanta UN Women Moldova.

În R. Moldova, 7 din 10 femei din spaţiul rural şi 6 din 10 femei din mediul urban au suferit pe parcursul vieţii de cel puţin un tip de violenţă din partea partenerului. Circa 12% dintre femeile din R. Moldova au fost supuse tuturor formelor de violenţă – fizică, sexuală, psihologică, economică şi spirituală. În anul 2015, 36 de femei au fost ucise şi peste 80 grav rănite în urma violenţei. În pofida cifrelor alarmante, fenomenul violenţei pare a fi tolerat în R. Moldova. Astfel, circa 41% dintre bărbaţi şi 19% dintre femei sunt de acord, total sau parţial, cu faptul că uneori femeile merită să fie bătute, iar circa o treime dintre bărbaţi şi a cincea parte dintre femei consideră că femeia trebuie să rabde violenţa pentru a-şi păstra familia.

Evenimentul este organizat de Asociația Promo-LEX, împreună cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Asociația împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliție al MAI, cu sprijinul Direcției Cultură, Primăriei Chișinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *