Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia Extraordinară de Sănătate Publică…

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău s-a întrunit în ședință. Lista deciziilor luate

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit astăzi în ședință. În cadrul acesteia, a fost analizată situația epidemiologică actuală și posibilitatea procurării noilor aparate pentru respirație artificială. Potrivit primarului mun. Chișinău, Ion Ceban, s-a discutat despre ce se va întreprinde mai departe, pe etape, în fiecare situație și despre cum se va acționa în funcție de numărul de îmbolnăviri cu coronavirus.

  • „La capitolul instituții educaționale, situația este stabilă și nu avem o creștere semnificativă a numărului cazurilor de îmbolnăviri între profesori sau copii. Sunt cazuri de îmbolnăvire comunitară a acestora în familie și ca urmare sunt autoizolați. Specialiștii spun că în continuare poate fi desfășurat procesul educațional și cu acționare imediată în caz de necesitate.
  • Vor fi redeschise în grădinițe grupele pentru copiii de vârsta 2-4 ani, care au frecventat instituția de învățământ preșcolar până la suspendarea activității pe motiv pandemic, asta în contextul în care medicii au explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mic la copii. Comisia a luat decizia de purtare permanentă a măștilor de la vârsta de 10 ani, începând cu clasa a 5-a în toate instituțiile educaționale din municipiu inclusiv la lecții.
  • Cu privire la sistarea sau nu a transportului public, la fel, potrivit analizelor, dacă s-ar interveni la programul actual, riscul ar fi mai mare de îmbolnăvire, asta deoarece fluxul de persoane în transport ar fi mai mare în intervalul orelor permisive pentru circulație. Sperăm că în această lună să putem mări capacitatea numărului transportului public.
  • Numărul de persoane care se adună la un eveniment în spațiile închise nu trebuie să depășească de 50. Cu privire la spațiile deschise cei prezenți trebuie să păstreze distanța și toate măsurile recomandate, măști dezinfectarea mâinilor.
  • În localuri, magazine, piețe, rămân aceleași măsuri – termometria și purtarea măștilor. În acest sens vor fi controale inopinate de către grupele intersectoriale”, a decis Comisia.

Ieri, în R. Moldova au fost confirmate alte 929 cazuri noi de infectare cu COVID-19, bilanțul persoanelor infectate ajungând la 61 762.