Principală  —  IMPORTANTE   —   „Chișinău Arena”: Două dintre cele…

„Chișinău Arena”: Două dintre cele trei componente ale Complexului rămân nefuncționale, iar bărbatul care a căzut de pe balustradă rămâne internat în spital

Autoritățile cunosc despre problema terenurilor private din preajma „Chișinău Arena”, dar nu au găsit soluții pentru rezolvarea problemei

Bărbatul care a căzut de pe balustrada unei săli a Complexului „Chișinău Arena” în timpul concertului, din 24 decembrie 2022, a formației de muzică pop-rock din Ucraina „Okean Elzy” rămâne internat la Institutul de Medicină Urgentă.

În același timp, ofițerii Inspectoratului General al Poliției care investighează cazul au ridicat probele materiale, inclusiv, balustrada cu pricina, dar spun că este prematur să se expună pe acest caz. La fel, și reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică (ASP) nu vor să ofere multe detalii și spun că „urmează să fie luate măsuri conform prevederilor legale”.

Administratorul „Chișinău Arena” dă asigurări că în ziua desfășurării concertului instituția avea toate actele în regulă. Procesul-verbal de recepție a lucrărilor Complexului a fost însă avizat de AST la două săptămâni de la anunțul despre desfășurarea concertului. În continuare, două din cele trei componente ale Complexului rămân nefuncționale.

Bărbatul a interzis medicilor să vorbesc despre starea sa de sănătate. 

Complexul sportiv „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Procesul a fost însă amânat de mai multe ori din cauza lipsei infrastructurii rutiere. Cu un singur drum de acces spre interior, construit în luna decembrie 2022, pe 24 decembrie complexul sportiv „Chișinău Arena” a fost dat în exploatare. În ziua în care „Chișinău Arena” și-a deschis pentru prima dată ușile pentru vizitatori, un bărbat a căzut în gol de la o înălțime de 2,5 metri, cu tot cu balustradă. Despre incident s-a aflat abia peste 2 zile. 

Concertul din 24 decembrie 2022. Foto: ZdG

Bărbatul a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă. Reprezentanții instituției urmau să organizeze acum o săptămână o conferință de presă, pentru a oferi detalii despre starea de sănătate a bărbatului. Între timp, fără a explica, bărbat a interzis medicilor să vorbesc despre starea sa de sănătate. Nici soția acestuia nu a vrut să discute cu reporterul ZdG. 

„La moment pacientul se află încă internat la Institutul de Medicină Urgentă și beneficiază de întreg spectrul de servicii medicale necesare la etapa respectivă. Alte detalii despre starea pacientului nu suntem în drept să comunicăm pe motivul legal existent despre drepturile pacientului care nu ne permite să oferim informații”, ne-a spus Dorina Arseni, purtătoare de cuvânt la Institutul de Medicină Urgentă.

Poliția a deschis un proces penal

În același timp, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) afirmă că pe acest caz a fost pornit un proces penal și că au fost ridicate imaginile surprinse de camerele de luat vederi pentru a fi examinate de ofițerii de urmărire penală și procurori. 

„Cazul este înregistrat și a fost pornit un proces penal. Într-adevăr s-au făcut interpelări oficiale și au fost obținute imaginile de acolo din interior. Ofițerii de urmărire penală împreună cu procurorii la moment examinează imaginile și așteaptă expertiza medico-legală a bărbatului. Avocatul doamnei (soția bărbatului n.red.) a fost la sector, a depus anumite declarații. Colegii noștri investighează cazul. Totul se face conform procedurii (…)”, a declarat Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul IGP.

Concertul, anunțat înainte ca AST să constate posibilitatea exploatării „Chișinău Arena” 

Eduard Calancea, administrator al SRL „Arena Națională”, susține că în momentul desfășurării primului eveniment organizat în Complexul „Chișinău Arena”, instituția avea toate actele în regulă. 

Anunțul de inaugurare a Complexului „Chișinău Arena” a fost făcut la 1 decembrie 2022, chiar de trupa ucraineană „Okean Elzy”. „Dragi fani ai trupei Okean Elzy din Moldova și din țările vecine, vă informăm că concertul nostru în Chișinău în cadrul turneului „Help for Ukraine” va avea loc sâmbătă, 24 decembrie 2022. Acesta nu va fi o prestație simplă, ci și mult așteptata deschidere la Chișinău a unei arene noi”, precizeaza trupa într-un mesaj postat pe Facebook.


La 3 decembrie 2022, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, scria pe o pagină de socializare că „Arena Chișinău își pornește activitatea pe 24 decembrie. (…) Am mers la arenă pentru a vedea cum decurg ultimele lucrări de amenajare a primei căi de acces, dar și pregătirile pentru concertul din 24 decembrie. Totul va fi bine. Mulțumesc tuturor pentru mobilizare”. 

Procesul-verbal de recepție a lucrărilor însă a fost avizat de Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) la 15 decembrie 2022. Printr-un comunicat plasat pe site-ul oficial, instituția anunța că a „constatat posibilitatea exploatării obiectivului conform destinației prin consemnarea concluziei cu unele mențiuni în procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor la obiectul Arena polivalentă de interes național, str. Calea Orheiului nr. 13, mun. Chișinău, com. Stăuceni”.

În vara anului trecut, ZdG a intrat în posesia procesului-verbal al ședinței Consiliului SRL „Arena Chișinău” din 19 iulie în care se arată că, la 9 iunie, reprezentanții Agenției Proprietăți Publice (APP), Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerului Finanțării au fost informați de AST că numai cu accesul din R6, fără acces din str. Bucovinei, „Chișinău Arena” nu va primi autorizație de funcționare, dar, în revanșă, obiectul va putea fi înregistrat ca bun patrimonial al Agenției Servicii Publice. 

Din procesul-verbal al ședinței Consiliului SRL „Arena Chișinău” din 19 iulie 2022

Administratorul „Chișinău Arena”: „La etapa petrecerii concertului, noi am avut toate actele în regulă”

Administrator al SRL „Arena Națională” susține că AST a avizat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor de construcție cu anumite condiții și recomandări. 

Administratorul SRL „Arena Națională”, Eduard Calancea. Foto: ZdG

„Procesul-verbal a fost semnat încă în luna mai 2021, dar a fost avizat de Agenția pentru Supraveghere Tehnică pe 16 decembrie 2022. La etapa petrecerii concertului, noi am avut toate actele în regulă. Procesul a fost semnat, cu anumite condiții. Acele condiții trebuiesc îndeplinite pe parcursul unui an și nu se refereau la clădirea nemijlocită a Arenei unde s-a desfășurat concertul. Acolo este spus că trebuie să mai avem o cale de acces, din str. Bucovinei, și acum se lucrează în acea direcție. Sunt și momente ce țin de revizia de cheltuieli. Sunt niște detalii tehnice”, a spus pentru ZdG Eduard Calancea.  

Cât privește atenționarea AST de anul trecut, administratorul Complexului spune că Agenția a avizat procesul-verbal după ce au fost îndeplinite cele mai importante criterii, cum ar fi construcția drumului de acces R6. 

„Noi am venit cu precizări, am mai făcut niște expertize. Lipsea calea de acces din direcția drumului național Chișinău – Orhei – Bălți, numit și R6. Era o problemă mare. Odată ce au fost întrunite cele mai importante criterii, AST a putut să depună concluzia pe acel proces-verbal. Evenimentul nu s-ar fi petrecut dacă nu avea să fie totul conform normelor legale”, a mai spus Eduard Calancea. 

AST: „Urmează să fie luate măsuri conform prevederilor legale”

Reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică nu vor să ofere multe detalii și spun că „urmează să fie luate măsuri conform prevederilor legale”.

„Agenția a acumulat informații referitor la accidentul dat. Urmează să constate de către cine au fost executate lucrările și urmează să fie luate măsuri conform prevederilor legale. Au fost ridicate documente, materiale. Noi încă nu suntem gata să dăm concluzia. Nu cunosc despre ce ședință din iulie 2022 vorbiți. Eu cunosc despre accident”, ne-a spus Leonid Bacilo, șef adjunct interimar al direcției Supraveghere Tehnică Centru. 

Două dintre cele trei componente ale Complexului rămân nefuncționale 

Complexul este alcătuit din trei componente – Arena Chișinău, Aqua Center și Clubul de tenis. La 24 decembrie 2022 a fost dată în exploatare doar arena, celelalte două componente rămânând nefuncționale.

„Ne deschidem etapizat. Am deschis partea cu arena și vom lucra cu clienții. Nici fizic, nici financiar și nici situația din țară privind securitatea energetică nu ne permite să deschidem Aqua Center, pentru că acolo sunt costuri foarte mari. Vom deschide această componentă poate la sfârșitul primăverii – începutul lunii iunie, când va fi situația mai clară și o să ne permitem și financiar să ne deschidem. Clubul de tenis îl vom deschide probabil mai devreme, când vor permite condițiile climatice, probabil în luna aprilie. Acum a fost un prim eveniment, dar nu a fost deschiderea oficială a complexului. O deschidere oficială va fi în baza unui scenariu, dar asta nu acum. Acum lucrăm cu unii agenți economici, care se adresează cu oferte. Lucrăm ca să înțelegem care este structura costurilor reale. Conform contractului, mai este un an până la recepția finală a lucrărilor. În 2023, toate defectele, vicii ascunse ce pot fi găsite, vor fi remediate de compania care a construit complexul”, a spus Eduard Calancea. 

Incertitudine privind a doua cale de acces spre complexul sportiv 

Construcția unui drum de acces nu rezolvă în totalitate problemele arenei. Accesul spre complexul sportiv, conform tuturor normelor, ar trebui să fie asigurat de două căi. Drumul de acces spre complex din str. Bucovina ar trebui amenajat pe câteva terenuri private cu suprafața totală de 2 ha, o parcelă de 15 ari de la marginea arenei fiind locația principală.

Terenul de pământ aparține companiei „Trivent Com” SRL, care susține că l-a cumpărat de la o persoană fizică în toamna anului 2017, înainte de a apărea în spațiul public ideea construirii unei arene polivalente în acea zonă. În iunie 2021, compania a acționat în judecată SRL „Arena Națională” solicitând despăgubiri în sumă de 176.800 lei, pe motiv că în perioada decembrie 2018 – februarie 2020 i-a fost îngrădit accesul la teren. 

Drumul de acces spre complex din str. Bucovina care ar trebui amenajat pe o parcelă de 15 ari de la marginea arenei, aflată în proprietate privată

Examinarea cauzei a început abia în noiembrie 2022, din cauza stării de urgență instituită în R. Moldova, dar și pentru că judecătoarei care examinează dosarul i-au expirat împuternicirile. 

Problemele de la Complexul sportiv au fost dezvăluite de către ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.


Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. Ulterior, s-a constatat că arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată. Autoritățile de atunci promiteau, încă în septembrie 2020, rezolvarea problemelor. 

În paralel, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) este în proces de judecată cu firma „Summa”, cea care a ridicat complexul „Chișinău Arena” pentru restituirea TVA-ului în sumă de circa 95 milioane de lei. SFS a obținut câștig de cauză în prima instanță, dar Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea și a obligat SFS să restituie companiei 17 milioane de lei. Litigiul a ajuns, recent, la Curtea Supremă de Justiție.