Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii R. Moldova care au…

Cetățenii R. Moldova care au lucrat sau lucrează în Italia vor beneficia de pensii. Guvernul a aprobat ratificarea Acordului în domeniul securității sociale

Cabinetul de miniștri a aprobat la 3 noiembrie proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre R. Moldova și Italia în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 18 iunie curent.

Documentul stabilește un cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Italiene.

În baza acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș. Conform prevederilor stipulate, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Până acum, R. Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 – aplicate cu succes.