Cel mai cunoscut scriitor pentru copii din R. Moldova, Spiridon Vangheli, împlinește azi 90 de ani

Supranumit tatăl lui Guguță, cel mai cunoscut și apreciat scriitor pentru copii de la noi, împlinește azi 90 de ani. Spiridon Vangheli a devenit prietenul a mii de copii prin intermediul cărților sale, cu care au crescut și au fost educate generații întregi din toată lumea. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii.
Președintele R. Moldova, Maia Sandu l-a felicitat astăzi pe scriitor, mulțumindu-i că a construit o lume „atât de frumoasă și plină de magie pentru copiii din Moldova, dar și din peste 40 de țări în care au fost editate cărțile dumnealui”.
Născut pe 14 iunie 1932, în localitatea Grinăuți, Bălți, în perioada României Mari, Spiridon Vangheli a scris proză pentru copii care a fost tradusă în mai multe limbi ale lumii. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Pantalonia – țara piticilor”, „Băiețelul din coliba albastră” și altele.
Spiridon Vangheli este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare a mun. Chișinău.
Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.
Totodată, Spiridon Vangheli a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.
Într-un interviu din 2007 pentru ZdG, tatăl lui Guguță povestea că există o singură perioadă pe care și-ar dori să o trăiască din nou – copilăria.
„… Aveam o mare dorință să mă duc cu tata la cosit. Până și de năzbâtiile pe care le făceam îmi este dor. Tot universul satului era stăpânit de mine, știam unde sunt coapte primele cireșe… În acei ani, aveam o libertate extraordinară. Dacă ar fi să mă mai nasc odată, tot astfel mi-aș petrece copilăria”, a spus scriitorul.
Într-un alt interviu din 2020, pentru Observatorul de Nord, Spiridon Vangheli menționa despre scrisorile pe care le-a primit de-a lungul ani de la copii și despre cum acestea au devenit și ele, la rândul lor, o carte.
„Copiii continuă să-mi scrie, iar acum câțiva ani a apărut cartea „Și eu sunt Guguță”, volum la care lucrez demult, de vreo 30 de ani. Tot adun scrisori și tot adun, iar copiii tot îmi mai scriu. Și cartea asta s-a alcătuit singură din scrisorile lor. Cei care erau atunci copii, acum sunt părinți, bunici. (…)
O fetiță de la Ialoveni îmi scria așa: „Domnule Vangheli, până acum v-am citit eu pe dumneavoastră, dar acum hai să ne schimbăm cu rolurile, mata ascultă, dar eu îți voi spune ce cred eu”.
Iar în altă scrisoare a unui fost elev din Volovița, Tudor Oberneac îi spune, și pe când era în clasa a II-a îmi scria așa: „Citind cartea despre Guguță mi-a plăcut povestirea „Fusta lui Vasile”. Atunci când am citit-o am râs așa de tare că s-a deschis o ușiță în inimioara mea și a ieșit un omuleț care râdea mai tare ca mine. Acel omuleț mă roagă toată ziua să mai citim o dată cartea scrisă de dumneavoastră”. Foarte emoționantă scrisoarea aceasta”, descria scriitorul.
Anul trecut, în sectorul Râșcani al capitalei a fost inaugurat scuarul și un monument a lui „Guguță”, unul dintre cele mai cunoscute personaje din operele maestrului. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.