Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cei mai activi în utilizarea…

Cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor sunt utilizatorii de telefonie mobilă. Ce operator preferă

ziuadecj.realitatea.net

În prima jumătate a anului 2018, serviciul de portare, care permite oricărui utilizator de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, a fost folosit în R. Moldova de către 15,6 mii de utilizatori. Cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor sunt utilizatorii de telefonie mobilă, transmite Agenţa Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) .

În primul semestru al anului 2018, numărul de portări ale numerelor de telefonie mobilă a însumat 14,1 mii sau 90,1% din total. Datele ANRCETI arată că media lunară de portări a numerelor de telefonie mobilă a constituit 2,3 mii portări în prima jumătate a anului 2018, în creștere cu 2,4%, față de perioada similară a anului 2017.

Cei mai mulți utilizatori care s-au portat în primul semestru al anului 2018 au optat pentru rețeaua Orange Moldova – 4,8 mii numere, în timp ce Moldcell a primit prin portare 4,7 mii de utilizatori, iar Moldtelecom (Unite) – 4,6 mii numere.

În cazul telefoniei fixe, în primul semestru al anului 2018, media lunară de portări a constituit 257 numere, în creștere cu 35,4% față de perioada similară a anului 2017. Majoritatea celor 1,5 mii numere de telefonie fixă portate în prima jumătate a anului curent au fost împărțite între furnizori, astfel: Moldtelecom – 733 numere, Starnet Soluţii – 405 numere, Orange Moldova – 245 numere, iar ceilalți furnizori – 159 numere.

Specialiștii ANRCETI explică numărul neînsemnat de portări ale numerelor de telefonie fixă prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională şi imposibilitatea tehnică pentru abonaţii conectaţi la reţea în baza tehnologiilor analogice de a utiliza serviciul de portare a numerelor.

Conform reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie mobilă și/sau fixă poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în baza cererii depuse la furnizorul pe care l-a ales. Portarea numerelor și activarea ulterioară a acestora sunt executate într-un termen cât mai scurt. Legea comunicațiilor electronice stabilește că pierderea serviciului în timpul procesului de portare nu poate depăși o zi lucrătoare.

Cinci ani de la lansarea serviciului de portare a numerelor de telefon

Din iulie 2013, când în R. Moldova a fost lansat serviciul de portare a numerelor de telefon, și până în prezent, de acest serviciu au beneficiat peste 200 mii de utilizatori, dintre care circa 183 mii sunt utilizatori de telefonie mobilă și aproape 17 mii – utilizatori de telefonie fixă.

Cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor au fost utilizatorii de telefonie mobilă. Din numărul total de portări efectuate în cinci ani, 91,6% sunt numere de telefonie mobilă.

Cu referință la portarea numerelor de telefonie mobilă, statisticile arată că Moldcell este furnizorul care a primit, în cinci ani, cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 99,5 mii numere, urmat de Orange Moldova cu 47,7 mii și Moldtelecom (Unite) – cu 36,3 mii.

În cazul telefoniei fixe, în cinci ani de la lansarea portabilității, cele mai multe numere au fost portate către StarNet Soluţii – 7,2 mii, Orange Moldova – 3,7 mii, Moldtelecom – 1,9 mii și către ceilalți furnizori – 4 mii.

 

Foto: ziuadecj.realitatea.net