Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spun reprezentanții televiziunii publice…

Ce spun reprezentanții televiziunii publice din Găgăuzia în legătură cu difuzarea programelor postului de televiziune asociat lui Șor, Primul în Moldova, a cărui licență de emisie a fost suspendată

Sursa foto: grt.md

„GRT își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația care reglementează activitățile din domeniul audiovizualului”. Astfel comentează reprezentanții televiziunii publice găgăuze, după ce nokta.md a scris că postul regional de televiziune difuzează programele canalului Primul în Moldova, asociat fostului deputat fugar Ilan Șor, a cărui licență de emisie a fost suspendată și nu a mai fost prelungită. 

Reprezentanții GRT susțin într-un comunicat că, în cazul publicării unor „informații inexacte și neverificate despre activitățile GRT” își rezervă dreptul de a acționa în conformitate cu legislația privind protecția onoarei și demnității.

„(…) Tot conținutul de televiziune pe care GRT îl difuzează este produs chiar de către redacție, fie în mod independent, fie în parteneriat cu alți jurnaliști independenți în baza unor temeiuri legale. Această practică a fost utilizată de canalul de televiziune timp de mulți ani pentru a oferi un conținut de cea mai înaltă calitate și divers în limbile de stat, găgăuză și rusă, așa cum prevede legislația.

Îi îndemnăm pe colegii noștri de la alte instituții media să se ghideze după informații strict verificate și de încredere și să nu manipuleze opinia publică prin inducerea în eroare a cititorilor cu materialele lor care se bazează mai degrabă pe speculații decât pe fapte (…)”, se spune în comunicatul GRT.

Anterior, jurnaliștii de la nokta.md au observat pe pagina de Facebook a postului de televiziune Primul în Moldova mai multe știri și emisiuni politice, cu sigla GRT în colțul din stânga sus. Aceleași emisiuni și știri le-au găsit și pe site-ul GRT, dar și pe canalul de YouTube al acestuia.

Sursa captură foto: nokta.md

În decembrie 2023, cele două televiziuni fondate de Societatea Comercială „Telesistem TV” SRL – „Primul în Moldova” și „Accent TV”,  au fost afectate de decizia CSE privind suspendarea licențelor unor posturi de televiziune. Acestea au fost scoase din grila TV, iar paginile web ale acestora au fost blocate. Primul în Moldova și-a creat o nouă pagină web, care este și acum activă – primul.info, iar în vara acestui an a migrat pe frecvența canalului „ITV”. 

În septembrie 2022, Arina Corșicova, afiliată oligarhului Ilan Șor, a devenit administratoarea companiei „Telesistem TV” SRL. Corșicova a donat bani pentru campania electorală a lui Șor în 2015, iar în noiembrie 2023 a candidat la alegerile locale din Bălți pentru funcția de primar, în calitate de candidat independent, cu sprijinul lui Ilan Șor, dar a fost eliminată în al doilea tur. Firma lui Corșicova, Diafan, a fost, de asemenea, acționar, deținând o participație de 4,96% în Banca Socială, controlată de fostul deputat fugar Ilan Șor, relatează nokta.md.

Pe 13 octombrie 2023, Consiliul Audiovizualului a refuzat prelungirea licenței de emisie a postului de televiziune Primul în Moldova, deoarece solicitarea nu a respectat conceptul general al postului, care este principalul criteriu de reînnoire a licenței.

Fosta directoare a GRT, Ecaterina Jekova, și-a exprimat îndoiala cu privire la legalitatea difuzării programelor postului suspendat la televiziunea publică din Găgăuzia. Această decizie, în opinia ei, ar trebui verificată de autorități, conform nokta.md.

Directorul API, Petru Macovei, consideră că difuzarea programelor canalului Primul în Moldova este încă o dovadă a faptului că Șor deține GRT.

Postul de televiziune asociat lui Șor, Primul în Moldova, a cărui licență de emisie a fost suspendată, s-a „mutat” la televiziunea publică din Găgăuzia