Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce se întâmplă la „Franzeluța”?…

Ce se întâmplă la „Franzeluța”? Nemulțumirile angajaților celui mai mare producător de pâine din R. Moldova, după numirea unui nou director vs explicațiile fostului șef al APP

Combinatul de panificație „Franzeluța” are, din 16 noiembrie 2022, un nou director general, ales în urma concursului organizat de Consiliul de administrație al întreprinderii. După anunțul privind numirea unui nou șef, angajații întreprinderii au organizat câteva proteste în susținerea fostului director general interimar, Victor Matcov, unul dintre participanții la concurs. Matcov, la rândul său, spune că va ataca în instanță rezultatele concursului pentru „că nu au fost transparente”.

De cealaltă parte, fostul director al Agenției Proprietății Publice (APP) și noul consilier al prim-ministrei pe mediul de afaceri, Eugeniu Cozonac, spune că a fost necesară inițierea unui concurs pentru funcția de director general al S. A. „Franzeluța”, în contextul în care combinatul a înregistrat în ultimul an „pierderi de 21 de milioane de lei în total, pe anul trecut și anul curent, nouă milioane fiind pierderi în ultimele trei luni”. Potrivit lui Eugeniu Cozonac, „asemenea rezultate sunt inacceptabile pentru orice manager”.


Oamenii au înțeles că „schimbarea este spre pozitiv”

Pe 28 octombrie, noul director al S.A. Franzeluța, însoțit de director general al APP, Alexandru Musteață și noul consilier al prim-ministrei pe mediul de afaceri, Eugeniu Cozonac, au mers la combinat unde i-au solicitat directorului interimar Victor Matcov inițierea procesului de predare primire a întreprinderii.

Între timp, un grup de angajați s-au adunat pentru a cere explicații despre schimbarea conducerii, despre salarii și despre cum va activa mai departe întreprinderea. Eugeniu Cozonac, noul consilier al prim-ministrei pe mediul de afaceri, spune că discuția a durat aproape două ore și că în rezultatul acesteia oamenii au înțeles că „schimbarea este spre pozitiv”.

„Oamenii își doresc o stabilitatea la locul de muncă, oamenii îți doresc creștere la salarii, doresc o stabilitatea în procesul tehnologic și, în opinia mea subiectivă, ceea ce am văzut eu este că timp de o oră jumate, două ore, cât a fost discuția, angajații au înțeles că schimbarea este spre pozitiv. Argumentul meu este că nu este posibil ca o persoană să fie plăcută, dar să aibă rezultate care arată pierderi de nouă milioane de lei în ultimele trei luni. Astfel de rezultate nu pot fi benefice pentru angajați.

Angajaților le place de dumnealui ca persoană (…), dar atunci când arăți pierderi a întreprinderii, la moment 21 de milioane în total pe anul trecut și anul curent, nouă milioane fiind pierderi în ultimele trei luni, asemena rezultate sunt inacceptabile pentru orice manager. Nu putem continua o astfel de abordare”, a declarat Eugeniu Cozonac într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă.

Fostul director interimar al „Franzeluța” spune că va ataca în instanță rezultatele concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general

Victor Matcov, fost director general interimar al S. A. Franzeluța

Fostul director interimar al combinatului „Franzeluța”, Victor Matcov, a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4 că „va ataca în instanță” rezultatele concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general. Într-un comentariu pentru ZdG, Victor Matcov spune că deocamdată a „depus cerere de concretizare” pentru a-i fi prezentate toate informațiile despre rezultatele concursului.

„Am depus cerere de concretizare pentru că nu mi-au dat toate rezultatele. Procesul verbal, audiența, secvența video, secvența audio. Secvență video nici nu era. (…) Conform regulamentului, cel care nu a trecut primește înștiințare, timp de 2 zile, că nu a trecut. Notificarea trebuie să vină cu motivare. N-a fost făcut aceste lucru și eu am contestat. M-au invitat la Agenția Proprietății Publice și mi-au dat doar fișele de evaluare, am cerut și procesele verbale, dar nu mi-au prezentat”, a declarat pentru ZdG Victor Matcov.

În acest sens, noul consilier al prim-ministrei pe mediul de afaceri, Eugeniu Cozonac, spune că „toată informația este transparentă, nu s-a ascuns absolut nimic”.

„Are tot dreptul (să atace în instanță n. red.). Totul este înregistrat, toată informația este transparentă, nu s-a ascuns absolut nimic, nu ne îngrijorăm că s-a făcut o decizie greșită. (…) Domnul Matcov a eșuat la prezentare la ASP la toate procesele verbale a ședințelor Consiliului, în ultimele șase luni. Dumnealui nu înțelege care sunt cerințele la funcția dată”, mai comentează Eugeniu Cozonac.

Am sunat de câteva ori la Anticamera întreprinderii. Angajații ne-au comunicat cu noul director al „Franzeluța” Andrei Beșliu „a plecat la producere” și va reveni ulterior cu un apel. Redacția ZdG nu a primit un apel până la momentul publicării acestui articol.

Victor Matcov ar fi depus de două ori cereri de demisie din funcție. Ce spune Victor Matcov și fostul șef al APP

Potrivit unui comunicat al APP din 21 aprilie, „Victor Matcov a depus de două ori cereri de demisie din funcție: în data 22 februarie 2022 și în data 8 aprilie 2022. În ambele cazuri, Agenția Proprietății Publice i-a solicitat să rămână în funcție până va fi organizat un concurs sau până va fi găsit un alt administrator interimar”.

„Nu am depus nicio demisie, APP speculă cu acest lucru, să fi făcut acest lucru, demult primeau demisia mea. (…) Care este sensul că eu am continuat să activez până în 28 noiembrie, dacă am depus cerere de demisie. Ar fi acceptat cererea, puneau alt interimar și organizau concursul”, a explicat Victor Matcov.

Eugeniu Cozonac explică că a existat o cerere scrisă de Victor Matcov, pe care Tatiana Savva, directoarea generală adjunctă a APP, nu ar fi „acceptat-o”.

„O cerere a fost scrisă de dumnealui, ea a fost ruptă pentru că doamna Savva nu a acceptat-o. Ea a fost ruptă și aruncată în gunoi. După ce domnul Matcov a spus că așa ceva nu este, noi am scos-o din gunoi și am lipit-o ca să fie confirmare. O am la mine. (…) Noi nu i-am cerut demisii, el singur a scris-o”, a mai adăugat Eugeniu Cozonac.

Potrivit CV-ului, Victor Matcov activează în cadrul combinatului de panificație „Franzeluța” din anul 2009.

S. A. „Franzeluța” are, din 16 noiembrie 2022, un nou director general

Consiliul S.A. „Franzeluța” a anunțat pe 9 septembrie 2022 concursul pentru ocuparea funcției vacante de Director general al S.A. „Franzeluța”. Pe 5 octombrie, Comisia de selectare a candidatului la funcția de director general a S.A. „Franzeluța” a anunțat că au fost admiși pentru etapa a doua a concursului (Interviul) candidații: Beșliu Andrei, Moga Gheorghe, Gheorghița Angela și Matcov Victor.

Andrei Beșliu, director general al S. A. „Franzeluța”

Pe 16 noiembrie, Agenția Proprietății Publice a anunțat că Andrei Beșliu a câștigat concursul pentru funcția de director al S.A. „Franzeluța”. A doua zi, un grup de angajați ai combinatului au organizat un protest în care s-au arătat nemulțumiți de noul director și au spus că își doresc ca Victor Matcov să rămână în fruntea întreprinderii.

Protestele la „Franzeluța” au început încă în primăvara anului 2022. În luna aprilie, angajații combinatului de panificație au protestat împotriva demisiei lui Victor Matcov, pe atunci directorul general interimar al întreprinderii. Angajații ar fi organizat protestul după ce Tatiana Savva, șefa adjunctă a Agenției Proprietății Publice (APP), ar fi venit la întreprindere pentru a anunța demisia directorului interimar.

În vara anului 2022, mai mulți angajați ai „Franzeluța” au venit cu acuzații că actuala guvernare că ar încerca să-l demită pe Victor Matcov din funcția de director interimar. Angajații au atârnat pe clădirea fabricii un banner pe care au scris că instituția este supusă unui „atac raider legiferat”. Gestul a venit în contextul în care muncitorii și-au desemnat un reprezentant pentru a fi ales în noua componență a Consiliului de Administrate a S.A Franzeluța, cerând dreptul la vot în acest sens. Tot ei au avertizat că sunt gata să iasă la protest în cazul în care solicitarea lor nu va fi respectată.

De cealaltă parte, Agenția Proprietăți Publice, în subordinea cui se află întreprinderea, a anunțat că propunerea angajaților de a numi un reprezentant de-al lor în Consiliu a fost respinsă deoarece „lista semnăturilor de susținere s-a dovedit a fi falsă, nefiind rectificată în termenii stabiliți”.

„Franzeluţa” S.A. este cel mai mare producător din industria de panificație din R. Moldova, cu o experiență de peste 70 de ani. Potrivit datelor oferite de întreprindere, în prezent la „Franzeluța” muncesc peste 1 500 de angajați.