Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul pensionarei amendate cu 22,5…

Cazul pensionarei amendate cu 22,5 mii lei merge în instanță. Avocata a găsit circumstanțe noi, iar un deputat care a refuzat să vorbească i-a achitat jumătate din amendă

Procesul verbal prin care pensionara Alexandra Chiabur a fost sancționată cu o amendă în valoare de 22,5 mii de lei pentru că ar fi încălcat regimul de izolare la domiciliu va fi contestat în următoarele 24 de ore în instanța de judecată. Natalia Moloșag, avocata Alexandrei Chiabur a precizat pentru ZdG că, după ce a studiat cazul, au fost descoperite noi circumstanțe, care permit adresarea în instanța de judecată chiar dacă, aparent, conform prevederilor Dispoziției Comisiei Situații Excepționale, termenul de atac a expirat. 

Între timp, pensionara din Chișinău ne-a contactat astăzi, sâmbătă, 11 aprilie, și fericită ne-a comunicat că „amenda i-a fost achitată”, iar „doi domni au venit acasă la ea și i-au adus documentele care confirmă acest lucru”. Femeia se arată recunoscătoare tuturor celor care au ajutat-o. Informația a fost confirmată și de avocata pensionarei, Natalia Moloșag.

„Mulțumesc din suflet la toți, la toți, la toți. Numai că iaca m-am distrus, nu pot să mă opresc din plâns și îmi trebuie niște leacuri”, ne-a spus Alexandra Chiabur. Aceasta nu a putut să ne ofere detalii despre persoanele care i-au achitat jumătate din amendă. ZdG a încercat să ia legătura cu ei. Am sunat la numărul pe care ni l-a oferit femeia. Ne-a răspuns un bărbat care a refuzat să ofere informații și ne-a sugerat să transmitem în scris întrebările „către …. serviciul de presă al PSRM”. 

Alexandra Chiabur

Deși bărbatul care a răspuns la telefon a refuzat să-și dezvăluie identitatea, ZdG a constatat că numărul de telefon la care am sunat aparține deputatului socialist Vladimir Odnostalco. Acesta a refuzat să discute cu ZdG și, în consecință, să ne explice de unde a obținut datele personale ale pensionarei și cum a fost posibil să achite jumătate din amendă fără a deține datele ei personale. 

Avocata: „Față de doamna Alexandra nu se aplică termenii prevăzuți de Dispoziția nr. 4, pentru că în momentul comiterii faptei, Dispoziția nr. 4 încă nu era în vigoare”

Contactată de Ziarul de Gardă, avocata Natalia Moloșag a confirmat spusele pensionarei, însă a precizat că amenda nu a fost achitată integral, ci doar 50% din sumă. Totodată, avocata susține că, chiar și în aceste condiții, va contesta, în continuare, procesul-verbal în instanța de judecată, deși termenul de atac, prevăzut în Dispoziția Comisiei Situații Excepționale, a expirat.

„Am studiat cazul și vreau să spun că față de doamna Alexandra nu se aplică termenii prevăzuți de Dispoziția nr. 4, pentru că în momentul comiterii faptei Dispoziția nr. 4 încă nu era în vigoare. Comisia pentru Situații Excepționale abia pe data de 24 martie, la ora 20:58, s-a întrunit în ședință. Dacă pe data de 24 martie, doamna Alexandra este învinuită că a ieșit la ora 21:00 afară, înseamnă că fapta este comisă până termenii noi din Dispoziția nr. 4 care acum se aplică au fost introduși. Conform principiului neretroactivității legii mai severe decât legea veche, față de doamna Alexandra se aplică procedura care a fost până acum, adică 15 zile din momentul luării la cunoștință cu acest proces. Totodată, punctul 4 din Dispoziția nr. 4, vorbește despre termenul de 24 de ore de la executare. Eu vreau să indic și faptul că față Alexandra nu poate fi aplicată procedura nouă, pentru că ea este mai aspră și conform principiului retroactivității, fapta comisă până la intrarea în vigoare a Dispoziției nr. 4, adică ea nu se supune unei proceduri de urgență, ea se supune procedurii ordinare. Doi, dacă i-a fost achitată amenda, eu folosesc aceste 24 de ore și contest de la momentul executării. Dacă nu o meargă principiul retroactivității, atunci eu o să indic aceste 24 de ore de la executare. Astfel, ea nu va trebui să achite celelalte 50% din amendă și sper să restituim și aceste 11 250 de lei”, afirmă Natalia Moloșag. 

Astfel, aceasta a precizat că va ataca în instanța de judecată procesul-verbal emis pe numele Alexandrei Chiabur, chiar dacă, conform prevederilor dispoziției Comisiei Situații Excepționale, termenul de atac a expirat încă acum 10 zile. Acțiunea va fi depusă în instanță în următoarele 24 de ore. 

Zeci de persoane au întrebat redacția cum o pot ajuta. Precizările ZdG

După ce ZdG a publicat istoria Alexandrei Chiabur, mai multe persoane ne-au contactat pentru a ne întreba cum ar putea-o ajuta pe pensionara de 66 de ani. De asemenea, alte instituții media au preluat acest articol și oameni din audiența lor de asemenea s-au arătat revoltați de caz și au întrebat cum ar putea să ajute.

În atenția tuturor celor care ne-au apelat cu solicitarea de a ajuta această persoană, vă informăm că în cazul în care decideți să o ajutați, e bine să țineți cont de următoarele momente:

  • avocata Alexandrei Chiabur susține că va face o acțiune în instanță, și acest caz ar putea fi câștigat, deci de amendă ar putea să nu fie nevoie
  • jumătate din sumă deja a fost achitată
  • dacă sunteți interesați cum se va desfășura acest caz ca să interveniți cu un posibil ajutor după o eventuală pierdere a cazului, urmăriți ZdG – noi vom reveni în permanență cu detalii.

Vineri, 10 aprilie, ZdG a relatat cazul Alexandrei Chiabur, o pensionară din Chișinău, în vârstă de 66 de ani, a ajuns la marginea disperării. Plânge în hohote și spune că „este gata să se arunce peste balcon” după ce a fost amendată cu 22500 de lei pentru că ar fi încălcat regimul de izolare la domiciliu, impus de autorități. Femeia ar putea achita amenda doar dacă timp de aproape doi ani, ar strânge, în fiecare lună, pensia de 1300 de lei pe care o primește. Plânge cu disperare și spune că „nu-i rămâne decât să își pună capăt zilelor”.