Cadoul de negăsit al lui Erdogan. Unde sunt cele două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă?

Pe 18 octombrie curent, aflat într-o vizită în R. Moldova, președintele turc Recep Erdogan a declarat în cadrul unui briefing de presă că a oferit țării noastre două autospeciale de combatere a demonstrațiilor în masă. De la această declarație și până în prezent, autoritățile din R. Moldova nu au oferit însă o confirmare oficială a recepționării acestui cadou oferit de Erdogan.

„Ieri (17 octombrie), la 21.30, au sosit două vehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă – TOMA, care vor fi folosite de Ministerul Afacerilor Interne (MAI)”, a declarat Recep Erdogan pe 18 octombrie.

În aceeași zi în care președintele turc a făcut această declarație, am contactat ofițerul de presă al MAI, care însă nu a putut să ne confirme informația. Pentru că au trecut între timp două săptămâni, am apelat din nou la consiliera în comunicare a MAI pentru a confirma recepționarea celor două autospeciale și pentru a afla care este necesitatea unor astfel de autospeciale pentru R. Moldova. Nici de această dată însă nu am primit un răspuns. Alina Zbancă, consilieră în comunicare a MAI, ne-a comunicat că nu se știe încă dacă cele două autospeciale au ajuns în R. Moldova și că va reveni cu un răspuns atunci când va primi o confirmare.

În cadrul unui interviu oferit pentru Adevărul pe 22 octombrie, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că o fi fost vorba de o greșeală de traducere atunci când s-a anunțat că Erdogan a oferit MAI-ului două autospeciale.

 „Eu nu cred să se fi făcut o astfel de solicitare şi că ar fi existat un astfel de cadou. Am impresia că e doar o greşeală de traducere. Poate s-a avut în vedere altceva, ambulanţe. Trebuie să verific, dar cu siguranţă asta nu face partea din agenda relaţiilor bilaterale între R. Moldova şi Turcia”, a afirmat atunci Andrian Candu. 

De cealaltă parte, premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este la curent cu informația despre darul oferit de Erdogan și că i-a mulțumit liderului de la Ankara pentru cele două autospeciale.

„Cunosc, pentru că președintele Erdogan a declarat despre acest lucru și i-am mulțumit pentru că, știți cum, „Calul de dar nu se caută de dinți” sau cum este corect acolo? Cred că e corect să mulțumești atunci când cineva îți oferă ceva în dar”, a declarat Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă din 24 octombrie.

Autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă. Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgia sau Kazahstan.

Foto: tmgrup.com.tr

Foto: wikimedia.org

Foto: nurolmakina.com.tr

Foto: thestar.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Unde sunt cele două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă cadonate de Erdogan? Ca să poată fi văzute TREBUIE MANIFESTAȚII DE MASĂ! Fără manifestații de masă autospecialele de combatere a lor nu pot fi văzute! Dacă manifestațiile în masă o să fie și o să stați destul de aproape de centrul lor, atunci o să le și simțiți! Dna Maia Sandu și dl Andrei Năstase pot de pe acum să învețe să înoate. Pe urmă o să fie târziu și pot să se înece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *